23948sdkhjf

Sintef Ocean: - Forskerteamet ble overrasket over hvor giftige oppvaskhansker er

50 PLASTPRODUKTER UNDER LUPEN: Forskere har undersøkt hvor giftig 50 vanlige plastprodukter, som plastposer og barneleker, kan være for små dyr i havet.

Det skriver forskning.no i en artikkel.

Lisbet Sørensen er forsker i Sintef Ocean. I undersøkelsen deres, ble det valgt ut femti produkter og ting som er en del av hverdagen.

Plast inneholder en rekke kjemikalier som kan lekke ut i naturen når plasten havner i vann.

Dette skjer både før og underveis i nedbrytningen av plasten. Selv om det kan ta lang tid før plastprodukter ender opp som mikroplast, vil kjemikalier lekke ut fra første stund.

Forskerne undersøkte hvilke effekter kjemikalier fra plast, har på organismer i havet. Mikroorganismer er enkle å jobbe med og gav raske svar, men flere og større arter som fiskerogn og larver er også analysert.

Flest ukjente kjemiske forbindelser

Forsøkene med plastposer, engangskopper, oppvaskhansker, engangshansker, bildekkgranulat, barneleker og ballonger er blant noe av det som ble testet.

Et internasjonalt forskerteam med biologer og kjemikere har deltatt i prosjektet, som har navnet MicroLEACH (Microplastics – Long-term Effects of plastics and Additive Chemicals on marine organisms.

– Vi ble veldig overrasket over hvor mange ulike kjemikalier vi fant i disse produktene. Kun 30 prosent av de kjemiske forbindelsene vi identifiserte kunne vi finne i to eller flere av produktene, sier Sørensen i artikkelen.

Det store antallet kjemikalier var ukjente fordi de ikke fantes i etablerte biblioteker. Vi vet altså lite om produktene vi omgir oss med.

Kjemikaliene lekker ut før mikroplast blir dannet

Nettopp denne problemstillingen ønsket forskerne svar på. Lenge før plastproduktene brytes ned til mikroplast, lekker kjemikalier fra plasten ut i naturen.

– Hvor giftig er kjemikaliene som finnes i helt vanlige plastprodukter på det norske markedet, og er kjemikaliene mer eller mindre problematiske enn selve mikroplasten?

Det spør sjefforsker Andy Booth i Sintef som har forsket på hva som skjer med nanopartikler som havner i havet.

Naturlig gummi er verst for små organismer

Forskerteamet undersøkte effekten av kjemikalier som lekker ut i sjøvann fra mikroplast og gummipartikler.

– Produkter som enten består av eller inneholder mye gummi er de verste for de små organismene vi brukte i forsøket vårt. Det var litt overraskende, ikke minst fordi naturgummi blir sett på som et naturlig produkt – men var altså noe av det mest giftige for de små organismene vi så på, sier Booth.

Aller verst er kjemikaliene som lekket fra gummihansker.

Kjemikalier tilsatt i naturgummien som brukes i oppvaskhansker viste seg å være det som var mest giftig for de små dyrene. Dette stoffet finnes i fire av de femti produktene; oppvaskhansker, bildekk, gummiballonger og engangshansker.

Produkter av mye gummi var de verste for de små organismene i forsøkene, ifølge Booth.

Resultatene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Hazardous Materials.

Noen kjemikalier hindret egg i å klekkes. Andre hadde størst effekt på torskebarna. Resultatene viste at fiskebarna utviklet noen fysiske deformiteter i ryggsøylen som kan minne om det vi kjenner som Skoliose.

Forskerne sammenlignet effekten av partikler og kjemikalier isolert

– Det som var spesielt med dette forsøket er at vi utviklet en metode som vasket ren mikroplasten for kjemikalier. Dette er helt nytt – og den eneste metoden for å kunne si noe sikkert om effekten av mikroplastpartikler, forklarer Piarulli i artikkelen.

Forskerne fant altså ingen giftig effekt av de fysiske partiklene når de var renvasket for kjemikalier.

Ikke alle plasttypene er giftige, og kombinasjonen av ulike plastprodukter avgjør giftigheten. Kunnskapen kan dermed bidra til å velge andre kombinasjoner for produksjon av ny plast. De elastiske plastproduktene kom ut som de verste i undersøkelsen.

Kilde: Artikkel på Forskning.no

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.092