23948sdkhjf

Et av tre av de kontrollerte produktene var ulovlig å selge

Det er funnet for høy konsentrasjon av DEHP (ftalat) og kortkjedede klorparafiner (SCCP) i myk plast. Det skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

En ny nordisk kontroll av netthandel viste at 37 prosent av de kontrollerte produktene var ulovlig å selge fordi dei inneholdt forbudte stoffer.

Sverige, Finland og Norge samarbeidet om den felles aksjonen, der 412 varer fra ulike nettbutikker ble kontrollert for å se om salget gikk for seg i tråd med regelverket for kjemikalier. De kontrollerte varene inkluderte fritidsprodukt, smykker, interiør, leker og elektroniske produkter.

Nettbutikker og markedsplattformer utenfor og innenfor EØS-området ble kontrollert.

De vanlgste feilene var:

  • For høy konsentrasjon av bly i loddepunktene i elektriske og elektroniske produkter. Bly og blysamband kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader.
  • For høy konsentrasjon av DEHP (ftalat) og kortkjedede klorparafiner (SCCP) i myk plast. DEHP kan gi skadeeffekter på hormonreguleringen. Kortkjedede klorparafiner er mistenkt å være kreftfremkallende.
  • For høy konsentrasjon av kadmium i smykke. Kadmium og de fleste kadmiumsamband er kreftfremkallende og svært giftige.

- Det er svært alvorlig at det blir solgt så mange produkter som inneholder farlige stoffer i strid med regelverket, og som derfor er forbudt å selge. Produktene kan skade både folks helse og miljøet, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet.

Helse- og miljøskadelige stoffer er strengt regulerte på grunn av den negative effekten deres på menneskers helse og/eller miljø. Dette er stoffer som vi ikke ønsker i kretsløpet i naturen.

Vesentlig flere avvik fra dropshipping-nettbutikker og nettbutikker utenfor EU

66 prosent av produktene Miljødirektoratet kjøpte fra nettbutikker og markedsplattformer utenfor EØS var ulovlige. I nettbutikker og plattformer innenfor EØS, fant man at 31 prosent var ulovlige produkter. Dropshipping-nettbutikkene hadde størst brudd på regelverket, med hele 70 prosent forbudte varer.

Dropshipping-butikker er en relativt ny og stadig mer populær forretningsmodell innen netthandel. En dropshipping-butikk har ingen varer selv, men speilar andre butikkers varer, slik at det ser ut som at det er nettsidens egne produkter. Når kunden bestiller et produkt, vil dropshipping-butikken legge inn bestilling hos selger av varen, og varen blir sendt direkte til kunden. 

- Forbrukere som handler fra dropshipping og nettbutikker som opererer fra land utenfor EØS-området, bør være klar over at det er en tydelig økt risiko for at produktene kan inneholde farlige og forbudte stoffer, sier Veulemans.

Oppfølging av nettbutikker og netthandel

De fleste nettbutikkene stanset omsetningen og fjernet de forbudte produktene etter forespørsel fra de nordiske tilsynsmaktene som deltok i aksjonen.

Nettbutikkene skal opplyse om kontaktinformasjon og hvor de holder til, i henholdt til e-handelsdirektivet, som Forbrukertilsynet forvalter. Det kan dessverre vare vanskelig både for myndighetene og for forbrukare å finne ut hvem den ansvarlige aktøren bak nettbutikker er siden det ofte mangler informasjon om dette på nettsiden.

Sammen med de nordiske og europeiske kollegaene kommer Miljødirektoratet til å fortsette og kontrollere netthandel for å sørge for at virksomhetene følger regelverket og ikke selger ulovlige produkter. 

Kilde: Pressemelding fra Miljødirektoratet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094