23948sdkhjf

Nye emballasje-standarder får store konsekvenser

NYE EMBALLASJEKRAV: 15 nye standarder for plastholdig emballasje kommer sannsynligvis til å bli en del av det norske lovverket.

Nå har aktørene i det norske markedet anledning til å komme med innspill.

Det skriver Grønt Punkt Norge i en pressemelding.

Dersom de nye europeiske standardene innføres som harmoniserte standarder og dermed blir en del av lovverket, vil det få store konsekvenser for bruk og gjenvinning av emballasje i det europeiske markedet. Den emballasjen som ikke oppfyller kravene, vil bli dyrere eller rett og slett ikke kunne settes på det europeiske markedet.

All plastemballasje som ikke er gjenvinnbar, blir forbudt.

Standardene kommer som følge av EUs strategi på plast og målsettinger om økt gjenvinning av plastemballasje og bruk av sekundært materiale. Dette kan ha store konsekvenser for både produsenter og brukere av emballasje samt avfalls og gjenvinningsbransjen.

Viktig å gi innspill

Anastasiia Moldavska leder den norske standardiseringskomiteen for bærekraftig emballasje. Hun mener det er viktig at næringslivet vet at standardene kommer og gir sine innspill, siden standardene vil ha store konsekvenser for hvordan emballasje designes når den skal være i samsvar med den nye Emballasjeforordningen.

– Vi ønsker innspill fra de som produserer og bruker emballasje, og fra aktører som jobber med avfallsinnsamling og behandling. Deltakelse vil også gi innsyn kommende Design for Gjenvinnings kriterier . Det kan være en fordel når man skal å imøtekomme framtidige endringer, og eventuelt gjøre nødvendige investeringer, sier Moldavska.

De 15 standardene kommer for avstemming i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN 4. desember. Hvis norske aktører ønsker å komme med innspill eller kommentarer må de være på plass 23. november.

Gi kommentarer til de nye standardene

Den norske standardiseringskomiteen for bærekraftig emballasje går nå gjennom forslagene til de nye europeiske standardene for plastholdig emballasje.

To av standardene tar for seg design av emballasje, mens én angir kategorisering av hva som er gjenvinnbar emballasje. En annen standard omfatter avfallsinnsamling og sortering. De resterende standardene er polymerstandarder f.eks. på PP, PET, PS, EPS m.fl.

– Vi trenger standardene for å legge grunnlaget for både standardisering og innovasjon innenfor emballasjeproduksjon. Dette kommer til å bidra til at alle produsenter og brukere av plastemballasje til sine varer får gode verktøy til å oppfylle regelverk og bidra til det grønne skiftet, mener Moldavska.

Standard Norge oppfordrer interessenter som ønsker å innsyn i standardforslagene, eller som ønsker å delta, til å ta kontakt med Standard Norges prosjektleder Sigridur Thormodsdottir.

Kilde: Pressemelding fra Grønt Punkt Norge.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125