23948sdkhjf

Bytter ut plastbrøytestikker med bambus fra Kina

BAMBUS: Det har gått mange år siden brøytestikkene av bambus ble brukt langs større veier. I Breim i Nordfjord er de tilbake.

Vegvesenet synes fortsatt brøytestikkene i plast er best, men av hensyn til miljøet, skiftes likevel plaststikkene langs fylkesveiene i Vestland og erstattes med bambus.

– Fordelen med bambus er at det ikke har same nedbrytingstid som plast i naturen, sier Vilde Grøthe Holtmoen i Vestland fylkeskommune i en artikkel på NRK.

Praktisk med stikker som råtner av seg selv

Bambus vokser i Asia og Sør-Amerika og har nesten ikke blitt brukt som brøytestikker etter at plaststikkene ble innført.

For å unngå plast på avveie, ble det for tre år siden vedtatt en strategi i Vestland som har ført til overgang til bambusstikker.

Selv om mange av plaststikkene produseres kortreist i Sverige, blir likevel mye liggende knekt i naturen etter en vinter. Les artikkel HER.

Bambus-stikker på avveie blir ikke noe problem fordi de råtner.

Kortreis plast eller langreist bambus

I de nye kontraktene for veidriften nord i fylket, i Sogn og Fjordane, er det spesifisert at brøytestikkene skal være av noe annet enn plast.

Statens vegvesen har også vurdert å bruke brøytestikker av annet materiale enn plast. Som regel lar de entreprenørene selv vurdere om de skal bruke brøytestikker av plast eller bambus.

– I dag er nok mesteparten plast. Ettersom kvaliteten på plaststikkene er så mye bedre har de fleste gått over til å bruke plaststikker, sier sjefingeniør i Statens Vegvesen, Øystein Larsen.

I analyse av klimagassutslipp fikk alternativene i tre og resirkulert plast lavest klimagassutslepp, men kortere levetid. Vanlig plast gir høyt utslipp for hver produserte brøytestikke, men kan brukes i flere år.

Det ser ut som miljøregnskapet går best opp med lang frakt av bambus fra Kina.

Kilde: Artikkel på NRK.

Kommenter artikkelen (2)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14