23948sdkhjf

"Panting" av søppel skal få oss til å gjenvinne riktig

TJEN PENGER PÅ SØPLA: Det er ikke lenger bare tomme brusflasker som gir pant. Det er nå mulig å tjene penger på all emballasje med strekkode.

Et produkt skannet gir ett poeng, som tilsvarer 20 øre, skanner du varer med MENY-logo får du 40 øre, så lenge du kaster det i riktig avfallsbeholder hjemme eller ute på farta.

Kenneth Skauge er bærekraftansvarlig i MENY. Han forteller til Plastforum at tilbakemeldingene fra kundene så langt, er at mange har blitt mer bevisst. Nå ser flere etter de ulike sorteringssymbolene på emballasjen.

– Fra lansering i juli, har vi hatt en utrolig utvikling av antall brukere og antall produkter som er skannet gjennom appen. Og vi ser at antall brukere fortsetter å øke med over 10 prosent hver eneste måned.

Han oppfordrer produsenter og leverandører til å ha synlige sorteringssymboler på sine produkter.

Det er fortsatt for tidlig for oss å konkludere noe rundt videre samarbeid, men vi er veldig positivt overrasket over engasjementet hos brukerne av appen.

Forskjellen fra panting

Når du kjøper flasker med pant legger du igjen et depositum, som du får tilbake når du legger flasken i panteautomaten. Slik er det ikke med Bower. Produktene får ikke et depositum og blir derfor ikke dyrere ved kjøp. Derfor er pengene du tjener på skanningen ren gevinst.

Det skriver MENY i en pressemelding.

Pengene du tjener kan du enten få overført til egen bankkonto eller gi bort til en ideell organisasjon. Du finner også informasjon i appen om hvordan emballasjen skal gjenvinnes og hvor nærmeste avfallsstasjon er.

Kaster like mye plast som vi resirkulerer

I 2022 kildesorterte vi nordmenn i snitt åtte kilo plastemballasje hver, mens vi kastet like mye plast i restavfallet, viser tall fra returselskapet Plastretur. Allerede fra 2028 har kommunene krav om å samle inn 50 prosent av alt plastavfall som kan gjenvinnes.

Å bruke incentivordninger, som pant gjennom Bower appen, tror MENY kan bidra til å få flere til å kaste all emballasje i riktig avfallsbeholder. 

Kilde: Intervju med Plastforum og pressemelding fra MENY.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11