23948sdkhjf

37,5 millioner plastposekroner går til rydding av teiner

NYTTIG PLASTPOSEAVGIFT: Det kryr av tapte teiner og garn på havbunnen. Nå går 37,5 millioner kroner fra kjøp av plastposer til å få ryddet opp i problemet.

Ove Cornelius Olsen i selskapet Green-Bay forteller til NRK at det jevnt og trutt dør dyr i de mange teinene som aldri blir hentet opp fra havbunnen.

Han rydder nå kysten utenfor Stavanger for gammelt fiskeutstyr.

Det skriver NRK i en artikkel.

– Noen steder på havets bunn står det lagvis med teiner og garn. I starten fanger de utrolig mye krabbe og hummer. Det lukter død av de før de gror til på bunnen, sier Olsen til NRK.

Havforskningsinstituttet og Green-Bay har forsket på og ryddet opp i tapte fiskeredskaper i sør og øst, og utvider nå til vest.

Hentet opp 419 teiner

Prosjektet om spøkelsesfiske startet i 2019 og er finansiert av Handelens Miljøfond. Nå får de 37,5 millioner kroner til å fortsette med ryddingen og forskingen.

Dette er pengene som kommer fra plastposene vi kjøper i butikkene.

Ifølge Handelens Miljøfond viser nordmenns plastposekjøp i september et forbruk tilsvarende 85 poser hvert år.

Olsen forteller at de har hentet opp 419 teiner i Stavanger på en og en halv uke – og at det er like galt både i Oslofjorden og på sørlandskysten.

Lettere å forebygge enn å reparere

Daglig leder Cecilie Lind i Handelens Miljøfond mener det er viktig at det jobbes frem løsninger som fører til at det kan brukes mindre penger på å rydde teiner. Foto: Handelens Miljøfond.

– Vi må utvikle både teiner og fiskevanene til folk, slik at vi ikke mister så mange teiner i fremtiden. Derfor støtter vi også prosjekter som utvikler sporbart teineutstyr og teiner som inneholder mindre plast og som ikke spøkelsesfisker i fremtiden, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind til NRK.

Susanna Huneide Thorbjørnsen er forsker ved Havforskningsinstituttet.

Hun presiserer at det er dyrere å rydde havbunnen i etterkant, enn å forhindre at redskapene havner der i første omgang. Hun sier også at det nå mistes flere teiner enn det som plukkes opp på havbunnen.

Kilde: Artikkel på NRK.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094