23948sdkhjf

Studie skaper reaksjoner fra European Bioplastics

European Bioplastics (EUBP) har reagert sterkt på presentasjonen av en studie om toksisitet av papir- og plastkopper, som ble utført ved Gøteborgs universitet.

I et åpent brev skriver EUBP at de anser at universitetets pressemelding om studiet er misvisende og bør suppleres med en presisering så raskt som mulig.

Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hjemmeside.

Brevet fra EUBP er signert av organisasjonens administrerende direktør Hasso von Pogrell og adressert til Gøteborgs universitets kommunikasjonsdirektør Olof Lönnehed.

Studien

Studien, som pressemeldingen fra Gøteborgs universitet handler om, har tittelen»Single-use take-away cups of paper are as toxic to aquatic midge larvae as plastic cups» og er utført av professor Bethanie Carney Almroth og hennes kolleger ved universitet. I studien fikk papir- og plastkrus ligge i fuktig jord i en periode og undersøkte deretter hvordan kjemikalier som ble frigjort fra krusene når de ble knust, har påvirket larver som er funnet i jorda.

EUBP har nå svart at det vurderes at pressemeldingen om studien, som ble sendt ut av Gøteborgs universitet, ikke rapporterer korrekt hva forskernes studierapport sier og at enkelte deler av pressemeldingen er rent misvisende og inneholder utsagn og formuleringer som ikke er basert på den vitenskapelige forskningen. EUBP påpeker også at man kan få inntrykk av at den melkesyrebaserte bioplasten PLA ville være giftig når engangskopper som har en barriere av PLA brytes ned.

PLA-problematikk

I sitt brev til Gøteborgs universitet skriver EUBPs administrerende direktør Hasso von Pogrell nå følgende:

«Videre antyder pressemeldingen feilaktig at studien til Carney Almroth et al. innebærer at PLA kan være giftig. Det er viktig å presisere at resultatene fra studien refererer til toksisiteten til engangskopper, som er sammensatt av forskjellige materialer, inkludert papir, lim, blekk og PLA. Forskningen tilskriver ikke toksisiteten til PLA alene. Vi må understreke at denne feilrepresentasjonen har bidratt til betydelig forvirring angående sammenhengen mellom biologisk nedbrytbarhet og toksisitet, samt den bekreftede påstanden om at alle engangsartikler er iboende giftige på grunn av tilstedeværelsen av PLA.»

At EUBP reagerte sterkt og med både overraskelse og forferdelse på ordlyden og unøyaktighetene i pressemeldingen fra Gøteborgs universitet, ser man ikke minst av den skarpe oppfordringen i administrerende direktør Hasso von Pogrells sluttbrev til kommunikasjonssjef Olof Lönnehed, hvor han skriver :

«Ved å publisere denne pressemeldingen skadet du unødvendig omdømmet til vår sektor. Som organisasjon må vi beskytte omdømmet til selskapene vi representerer. Vi oppfordrer deg sterkt til å publisere en uttalelse som korrigerer din ondsinnede uttalelse.»

Kilde: Nordisk Bioplastförening

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078