23948sdkhjf

Rørbloggen: Speilsveis eller el-muffe i grøfta – se hva Morten rørlegger velger

Skjøte PE-rør i grøfta, da må man bruke elektromuffer. Eller...?

Morten Hadland fra Hallingplast har sveist PE på VA-anlegg i over 25 år. Han vil i de fleste tilfeller heller "slåss" med å få speilsveisemaskinen ned i grøfta enn å skjøte med el-muffer. Les hvorfor. 

Med elektromuffer sveiser du litt i blinde. Du ser aldri eksakt hvordan rørene sitter i muffa, og du ser ikke hva som skjer under selve sveiseprosessen.

Med speilsveis ser du bearbeiding, nøyaktig pasning og riktig temperatur i sveisesone. Sveisevulst bygger seg opp.

Du ser smeltesonen underveis, og du ser umiddelbart om det dannes ujevnheter. Da kan du avbryte og starte på nytt hvis ting ikke er riktig oppstilt, eller temperatur og trykk ikke stemmer.

Visuell vurdering av sveis

Etter sveisen kan du enda en gang visuelt se over vulsten, og på nytt vurdere resultatet, godkjenne eller sveise på nytt.

Med speilsveis kan du gå fra jobben med den gode følelsen av å etterlate en på alle måter helsveist ledning. Den samme tryggheten for dokumentasjon og sluttresultat får du ikke etter en muffesveis.

Ja, det er satt på spissen. Det foregår ting i verden nå for tiden der man med stor sikkerhet kan si hva som er rett og galt. Fullt så entydig er det ikke når vi snakker om skjøting av PE-rør.

Jeg fikk sveisesertifikat første gang i 1996, 27 år siden når dette skrives. Jeg har blitt utfordret til å dele noen erfaringer fra disse årene.

Fra Morten Rør til anleggsleder

Jeg heter Morten Hadland. Mange av mine kollegaer innen anleggs-, VA- og VVS-bransjen kjenner meg under navnet Morten Rør, firmaet jeg startet som 30-åring og har lagt ned flere arbeidstimer i enn jeg greier å telle.

Selskapet eksisterer fremdeles, men med liten aktivitet. De siste tre årene har jeg jobbet som anleggsleder og driftsleder vann og avløp i Bertelsen & Garpestad AS.

Morten Hadland og Marius Myklebust i Bertelsen & Garpestad AS

På jobb med de yngre. Her er anleggsleder Morten Hadland på jobb i Egersund sammen med maskinfører (og svigersønn) Marius Myklebust. (Foto:  Jørn Søderholm)

Det har vært en interessant overgang fra å jobbe som innleid UE på sveising til ansatt anleggsleder. Kommer tilbake til det om litt.

Jeg har et nært, tett og ganske entusiastisk forhold til speilsveising av PE. Selv etter alle disse årene lar jeg meg fascinere over sveiseprosessen. Kjenner litt på forventningen som bygges opp gjennom hele prosessen.

Les hele blogginnlegget her.

Kilde: Rørbloggen til Hallingplast.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078