23948sdkhjf

Norner er modernisert og klar for den sirkulære økonomien

Norner har vært gjennom en interessant periode med sterk vekst og modernisering. Nå er har de etablert seg i et nytt teknologisenter i Porsgrunn.

NORNER SATSER TUNGT: Norner har investert for 100 millioner kroner og utviklet seg både teknisk og kompetansemessig, for å jobbe med sirkulære løsninger av plast.

Ole Jan Myhre er markedssjef i Norner. På Plast- og komposittkonferansen i Gjøvik, fortalte han til Plastforum, at de første viktige stegene ble tatt for noen år siden. Da startet arbeidet med å jobbe for prosjekter relatert til gjenvinning av plast.

Kompoundering, ekstrudering og moulding

– Vi har gjennom flere ulike prosjekter, blant annet finansiert av Forskningsrådet, utviklet en unik kompetanse. Samtidig har Norner også investert i nye og oppgarderte bearbeidingslinjer for kompoundering, ekstrudering og moulding, sier Myhre.

Kjetil Larsen, direktør i Norner, foran det nye teknologisenteret «Polymer Exploration Centre» i Porsgrunn. Foto: Norner.

Inn som deleier i Future Materials katapultsenter

– Det andre viktige steget var å gå inn som deleier i Future Materials katapultsenteret, sier Myhre.

Dette har gitt Norner et ekstra løft for å strategisk investere i nye linjer og lab analyseutstyr som støtter satsningen på plast i en sirkulær økonomi.

– Det gjelder spesielt maskiner for koekstrudering av flasker og folier, termoforming og kompoundering. Av analyseutstyr, kan det nevnes nytt avansert utstyr for kromatografi, som brukes til analyser av forurensninger i resirkulert plast, sier Myhre.

Myhre sier at på de siste fem årene, har også oppdragsmengden økt signifikant som skyldes et stadig økende fokus på utvikling og uttesting av nye løsninger og produkter som kan gjenvinnes, hvordan de kan gjenvinnes og hvordan gjenvunnet materiale kan brukes til nye produkter.

Dette er viktig for alle bransjer – bygg, bilindustri, oppdrett og fiskeri og ikke minst innen alle typer emballasje.

Godkjenning som leverandør førte til samarbeid

Innen emballasje, har Norner i snart tre år jobbet for å bli en partner og godkjent leverandør av tjenester for å dokumentere og sertifisere gjenvinnbarhet.

Myhre forteller at det har betydd et spennende samarbeid med Plastics Recyclers Europe og deres unike opplegg som går under navnet RecyClass.

– Det er sannsynlig at den nye forordningen for emballasjeavfall vil følge disse prinsippene. Norner er nå både et sertifiseringsorgan for gjenvinnbarhet av emballasje og et testsenter for evaluering av gjenvinnbarhet av nye emballasjeløsninger og materialer, sier Myhre.

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.344