23948sdkhjf

Rapport: Norges energiomstilling åpner nye dører for automatisering

Energisektoren spiller en nøkkelrolle i Norges robot- og automasjonsindustri. Fornybare investeringer forventes å øke etterspørselen etter automatisering i henhold til et nytt marked.

Det går fram av en rapport fra HowToRobot i samarbeid med NFEA.

Overgangen til fornybar energi skaper nye forretningsmuligheter for robot- og automasjonsbedrifter i Norge. Energisektoren diversifiserer seg til andre kilder utenfor olje og gass, og økende etterspørsel etter automatisering.

Dette er blant funnene fra en nylig utgitt markedsoversikt over robot- og automatiseringsselskaper i Norge publisert i dag av HowToRobot.com i samarbeid med det norske Society of Electric and Automatic Control (NFEA). Oversikten dekker 171 robotvirksomheter på 298 steder i Norge, og viser at energisektoren spiller en relativt stor rolle i Norges automasjonsindustri.

17 % av energisektoren

Markedsoversikten viser at 17 prosent av robot- og automasjonsleverandørene i Norge betjener energisektoren, noe som gjør den til den sjette mest populære industrien etter antall leverandører – foran bilindustrien. Disse funnene understreker Norges sterke posisjon i dette segmentet sammenlignet med andre automatiseringsmarkeder.

Globalt skite: - Funnene i rapporten understreker et globalt skifte, sier adm. dir. Søren Peters i HowToRobot. Foto: HowToRobot

- Funnene fra Norge understreker et globalt skifte: roboter og automatisering er ikke begrenset til produksjon lenger. Ofte er de på linje med sektorer som har betydelig økonomisk vekt i sine respektive markeder, som energi i Norge, sier Søren Peters, administrerende direktør i HowToRobot.

Økende behov

- Etterspørsel etter automatisering innen fornybar energi Norges energisektor står overfor et økende behov for automatisering for å støtte sin ekspansjon til fornybar energi ifølge Karin Sundsvik, daglig leder i NFEA.

- Det store skiftet mot grønn energi kan ikke oppnås med manuelt arbeid alene og vil kreve videre investeringer i roboter og automatisering, legger hun til.

Inspeksjon og kvalitetskontroll er en vanlig applikasjon for automatisering også i energisektoren fremhevet av de mange leverandørene som spesialiserer seg på dette området. 23 prosent av robot- og automatiseringsbedrifter i Norge leverer løsninger for automatisert inspeksjon og kvalitetskontroll, noe som gjør det til den nestmest populære applikasjonen etter antall leverandører i henhold til markedsoversikten.

Høye lønnskostnader: - Fordi Norges lønnskostnader er blant de høyeste i verden, vil det være behov for automatisering for å øke lønnsomheten av fornybar energiinvesteringer i disse områdene, sier Karin Sundsvik, daglig leder i NFEA. Foto: NFEA

Noen av de viktigste vekstområdene innen fornybar energi i Norge inkluderer havvind, sol energi, og storskala produksjon av batterier til industriell bruk.

Høye lønnskostnader i Norge

- Fordi Norges lønnskostnader er blant de høyeste i verden, vil det være behov for automatisering for å øke lønnsomheten av fornybar energiinvesteringer i disse områdene, sier Karin Sundsvik.

- Fornybar energiprosjekter skaper mer etterspørsel etter roboter og automasjon. De vil krever at flere virksomheter fra automasjonsbransjen spesialiserer seg på dette området, avslutter hun.

Høydepunkter fra rapporten:

Den nylig utgitte rapporten er basert på forskning på robot- og automatiseringsbedrifter i Norge utført av HowToRobot.com i samarbeid med NFEA. Noen av de viktigste funnene inkludere:

– Totalt er 171 robot- og automasjonsselskaper basert i Norge. Robot- og automasjonsindustrien inkluderer integratorer (46 proent av virksomhetene), robotprodusenter (21 prosent), underkomponentleverandører (22  prosent), distributører (8  prosent) og rådgivere (4  prosent).

– Bransjene som betjenes av de fleste robot- og automasjonsselskaper i Norge inkluderer logistikk (56 selskaper), metall og maskiner (50), robotikk (43), mat og drikke (36), annet (32), og energi (29).

– De fleste robot- og automasjonsbedrifter i Norge spesialiserer seg på søknader om håndtering og plukking (61 bedrifter), inspeksjon og kvalitetskontroll (40), og pakking og palletering (35).

– Mens mange robot- og automasjonsbedrifter i Norge går tilbake til 1980-tallet, har industrien blomstret med nye virksomheter etablert på 2010-tallet. 66 prosent flere robot- og automasjonsselskaper ble etablert i løpet av 2003-22 enn i perioden 1980-99.

Markedsoversikten inneholder markedsinnsikt om den norske robot- og automatiseringsbransje, inkludert bedriftsstatistikk og et komplett datablad med informasjon om hver virksomhet.

Kilde: Pressemelding fra HowToRobot

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079