23948sdkhjf

Greske fiskere har byttet ut fisk med plast

Før var fiskerne en del av problemet med forurensning. Nå er de en del av løsningen.

20 TONN I MÅNEDEN: Siden oktober i fjor, har fiskere knyttet til organisasjonen Enaleia, samlet inn 20 tonn plast og gammelt fiskeutstyr hver eneste måned.

De siste fem årene er det samlet inn nesten 600 tonn, ifølge organisasjonen.

Det skriver TV2 i en artikkel.

Organisasjonen Enaleia ble stiftet av grekeren Lefteris Arapakis i 2018. To år tidligere hadde han mistet jobben på grunn av finanskrisen.

Grekeren kommer fra en familie som har drevet med fiske i fem generasjoner. For å hjelpe faren med å rekruttere fiskere, startet han en fiskeskole. Det ble begynnelsen på Enaleia, miljøprosjektet som i dag involverer hundrevis av greske fiskere.

Det er nemlig flere fiskere som har byttet ut det tradisjonelle fisket.

– Vi svømmer i plast. Innen 2050 kommer det til å være mer plast en fisk i havet, sier Arapakis.

Young Champion of the Year

I 2020 ble Arapakis kåret til Young Champion of the Year in Europe av FNs miljøprogram, og i forrige uke var han i Paris for å delta i FN-ledede samtaler om hvordan plastforurensing kan bekjempes.

Organisasjonen Enaleia er aktiv i 42 greske havner i tillegg til at de har etablert seg i Spania, Egypt og Kenya.

Dårlig butikk å bytte fisk med plast

Arapakis er overbevist om at det nå pågår en mentalitetsendring blant greske fiskere. Siden starten har rundt 1200 fiskere vært knyttet til prosjektet.

For hver kilo plast de samler inn, får de bare utbetalt en symbolsk sum. Plasten transporteres videre til et gjenvinningsanlegg utenfor Aten, der de lager plastgranulat av den.

Granulatet brukes til å lage blant annet sokker, badeklær og møbler. Men omtrent 44 prosent av plasten som samles inn kan ikke gjenvinnes.

Kilde: Artikkel på TV2.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.157