23948sdkhjf

Norfund går inn i resirkulering av plast i Nigeria og Ghana

Norfund gjør sine to første direkteinvesteringer i plastgjenvinning i Afrika.

2 MILLIONER EURO: Norfund gir 2 millioner euro i et konvertibelt lån til Wecyclers Nigeria Limited, et resirkuleringsselskap med base i Lagos.

Samtidig investerer Norfund 10,5 millioner USD i Miniplast Ghana Ltd, en ledende plastprodusent med base i Accra, for å øke deres kapasitet innen plastgjenvinning.

Det skriver Norfund i en pressemelding.

Investeringen i Wecyclers vil finansiere et nytt anlegg for resirkulering av PET-flasker for bruk i nye flasker lokalt og i Europa. Anlegget vil ligge i Ogun-staten i Nigeria og ha en kapasitet på 12.000 tonn per år.

Norfunds investering i Miniplast vil finansiere innkjøp av nytt produksjonsutstyr for å øke selskapets resirkuleringskapasitet til 1.700 tonn i måneden. Økt andel resirkulert plast i produksjonen vil samtidig redusere selskapets kostnader.

Norge har tatt en lederrolle for å bekjempe plastforurensning internasjonalt, og er pådrivere for en global avtale mot plastforurensning og marin forsøpling. Økt gjenbruk og gjenvinning av plast, og god avfallshåndtering er avgjørende for å løse problemet. Privat kapital vil spille en viktig rolle, og jeg er veldig glad for at Norfund nå bidrar til dette gjennom investeringer i denne sektoren i Afrika, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Enorm økning i plastbiter i verdenshavene

Det er anslått at det er mer enn 171.000 milliarder plastbiter i verdenshavene, opp fra 16.000 milliarder i 2005, og det er ventet ytterligere nesten en tredobling innen 2040.

Systemer for innsamling og resirkulering av plast er avgjørende for å bekjempe plastforurensning. Å etablere en kommersielt forsvarlig modell i hele verdikjeden er komplisert selv i mange høyinntektsland, og enda mer utfordrende i utviklingsland, der reguleringer av avfall og håndheving av produsentansvar mangler.

Miniplast med egen plastgjenvinningsvirksomhet

I 2020 etablerte Miniplast en egen plastgjenvinningsvirksomhet som bruker lokalt plastavfall i produksjonen av ferdige plastprodukter. Investeringen i Miniplast forventes å skape mer enn 850 arbeidsplasser i hele verdikjeden for plast.

– Å støtte lokale produksjons- og resirkuleringsinitiativer vil bidra til å skape mange anstendige arbeidsplasser, ikke bare hos Miniplast, men i hele verdikjeden for plast, sier Obafemi Awobokun, prosjektansvarlig for Miniplast i Norfund.

Modell som viser at industri for avfallshåndtering er mulig

Miniplast var den første fabrikken som installerte solenergi levert av norskeide Empower New Energy, som Norfund også har investert i.

– Selv om bidragene fra disse to investeringene kan virke små i møte med den overveldende utfordringen verden står med plastforurensning, kan vi gjennom å demonstrere slike fungerende modeller muliggjøre utviklingen av en industri for avfallshåndtering. Planen er at de blir Norfunds første av mange planlagte investeringer innen resirkulering, sier Wahlund.

Kilde: Pressemelding fra Nordfund.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11