23948sdkhjf

Engangspapp er like giftig som plast!

Papp har tatt over markedet fra engangsplast. Men det er ikke så bra det heller.

GIFTIG FOR NATUR OG FOLK: Kopper og tallerkner av papp kan være giftige for biologisk liv, viser en ny studie fra Gøteborgs universitet.

Det er ikke helt enkelt å erstatte engangsplast med engangspapp. Forskere ved Gøteborgs universitet viser at en engangspapp kan forårsake like mye skade i naturen, fordi den også inneholder giftige kjemikalier.

Det skriver Gøteborgs universitet i en ny studie.

Potensiell helsefare i matemballasje

– Noen kjemikalier i bioplasten vet vi er giftige, andre mangler vi kunnskap om. Det er også en potensiell helsefare ettersom papiremballasje med plastfilm til mat blir mer vanlig. Vi blir utsatt for plasten gjennom maten som kan føre til giftstoffer i kroppen vår, sier Bethanie Carney Almroth, professor i miljøvitenskap ved Institutt for biologi og miljøvitenskap ved Gøteborgs universitet.

Resultatene er også publisert i Environmental Pollution.

Tynn plastfilm på kopp og tallerken

Papp tåler ikke væske eller fett særlig godt. Derfor er innsiden belagt med en tynn plastfilm. I dag er plastfilmen ofte laget av polylaktid, PLA. Det er en plast som er laget med sukkerrør, mais eller kassava som base og er derfor fossilfri, noe som kan regnes som en fordel.

PLA er en såkalt bioplast som kan brytes ned raskere enn oljebasert plast under de rette forholdene, men forskernes studie viser at den fortsatt kan være giftig.

Bioplast brytes ikke effektivt nok ned når den havner i vann, det kan være en risiko for at plasten blir liggende i naturen og eventuelt trekkes inn i vevet til dyr og mennesker, akkurat som annen plast gjør. Bioplasten inneholder minst like mange kjemikalier som konvensjonell plast, sier Carney Almroth.

Les også: Pappsugerør er giftige.

Engangs tilbake til fleregangs

– Da engangsproduktene kom etter andre verdenskrig ble det gjennomført store kampanjer for å lære folk å kaste produktene, det var uvanlig! Nå må vi skifte tilbake og komme vekk fra engangsartikler, sier Carney Almroth i studien.

Det arbeides nå i FN hvor verdens land forhandler om en bindende avtale for å få slutt på spredningen av plast i naturen. Professor Carney Almroth sitter i et råd av forskere, SCEPT – Scientists Coalition for an Effective Plastics Treaty, som bidrar med vitenskapelig bevis til forhandlingene. Rådet etterlyser en rask utfasing av unødvendig og problematisk plast, samt årvåkenhet for å unngå å erstatte ett dårlig produkt med et annet.

– Vi i SCEPT ønsker også å innføre åpenhet innenfor plastindustrien som tvinger fram en tydelig innholdsliste over hvilke kjemikalier alle produkter inneholder, omtrent som i farmasøytisk industri. Men hovedmålet er å minimere plastproduksjonen, sier Bethanie Carney Almroth.

Kilde: Artikkel på Gøteborgs universitet sine nettsider

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078