23948sdkhjf

Flommen fører med seg mye plast inn Nordre Øyeren naturreservat

Naturreservatet ble fredet i 1975 og strekker seg over kommunene Lillestrøm, Rælingen og Enebakk.

BEKYMRET FOR PLASTEN: Lars Tore Ruud, seniorrådgiver og naturoppsyn, er bekymret for menneskeskapt søppel som skyller inn i Nordre Øyeren naturreservat etter ekstremværet.

Lars Tore Ruud er Seniorrådgiver og naturoppsyn i Statens naturoppsyn (SNO) og Miljødirektoratet, og har ansvar for området indre Oslofjord og Nordre Øyeren naturreservat. Han forteller til Plastforum at av alt det søppelet flommen drar med seg, er det plasten han virkelig bekymrer seg for.

Reservatet har elveforbindelse med Glomma.

Det meste råtner bort, bortsett fra plasten

Naturreservatet er hjemmet til 280 forskjellige fuglearter, og 27 ulike fiskeslag, ifølge Ruud. Flere av fugleartene er rødlistet – som innebærer at de har stor risiko for å dø ut i Norge.

– Vi er bekymret for all plastsøpla. Den råtner ikke, men sedimenterer ned i reservatet,sier Ruud til Plastforum.

Ellers nevner han at de har andre trivielle utfordringer, som tombokser som står i fare for å havne i fôr til dyr, eller annet som kan forurense mat til dyrene.

Han nevner også båter som går i oppløsning.

– I mine øyne er plasten aller verst, for den kulmineres og lagres i hundrevis av år, sier Ruud.

Plastballer: Høyballene i Mjøsa er en plastutfordring. Foto: Foto: Thor Bjørn Rudi / Statsforvalteren i Innlandet. 

Foreløpig ikke problemer med rundballer

Ruud sier at det ser rimelig bra ut med tanke på rundballer.

Vi har foreløpig god kontroll på Glomma og Nitelva og situasjonen er ikke slik som i Mjøsa der det kom hundrevis av rundballer fra Gudbrandsdalslågen, sier Ruud.

– Vi rydder bort plasten fra rundballer fortløpende, men lar fôret ligge igjen i vannet, for det veier rundt 700 kilo, sier Ruud.

Imidlertid er ikke faren helt over.

– Vi tror at broer og demninger har satt en liten stopper for store gjenstander. Kanskje står det flere legemer og stanger i broene. Når vannstanden synker kan det komme videre nedover elva og skli over eller gjennom sluser, frykter Ruud.

Han forteller at grunneierne er vant til flom i Øyeren og at de trolig har klart å ta vare på og kjøre bort fôret, selv om vannstanden var to meter høyere enn «vanlig» flom.

– Så langt er vi positivt overrasket, sier Ruud.

Men i Mjøsa flyter det fortsatt svært mange rundballer. Statsforvalteren i Innlandet skriver at førstkommende helg vil det foregå opprydding av rundballene som har havnet i Mjøsa. Vingrom rasteplass stenges fra fredag 11. august kl. 17.00, slik at denne kan benyttes som lagringsplass for rundballene som fraktes til land. Deretter vil Bondelaget bistå med håndteringen av rundballene.

Statsforvalteren i Innlandet koordinerer den praktiske gjennomføringen for de aktørene som nå er hentet inn for å bistå i oppryddingen. Koordineringen gjøres etter avtale med Kystverket. Den første båten forventes å gå i gang fredag ettermiddag, og deretter vil det komme flere båter og en lekter lørdag morgen.

"Vi har fått beskjed om at det er flere frivillige som på eget initiativ har iverksatt opprydding via båt og land. Dette er et viktig bidrag for å redusere den totale miljøbelastningen i Mjøsa, og vil også være til stor hjelp for ryddeaksjonen som nå settes i verk. Vi setter pris på innsatsen, og vil samtidig oppfordre alle til å være forsiktige og sette sikkerheten først i arbeidet", heter det i en uttalelse fra Statsforvalteren i Innlandet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.362