23948sdkhjf

Båtene blir større, og Viking Norsafe bygger større lokaler på Tromøy

Det kommende produksjonslokalet på Tromøy kommer til å styrke tilstedeværelsen til bedriften i Arendal.

BEDRE TAKHØYDE: Livbåtprodusenten Viking Norsafe trenger mer takhøyde til de stadig større båtene de produserer. De har rett og slett vokst ut av det 60 år gamle lokalet.

Årsregnskapet for 2022 viser et overskudd på 70,7 millioner kroner før skatt. To gode år med vekst underbygger at det er rett tid for en utvidelse. Med stor produksjon, merker de godt at det eksisterende lokalet er for lite.

To klare fordeler med det nye produksjonslokalet

Dagens anlegg består av ett produksjonsbygg som ble bygget på 1960 tallet og to nyere kontorbygg som er bygget etter 2007. Det er det eksisterende produksjonsbygget som nå skal rives, slik at et nytt bygg kan oppføres på samme plassen.

Det eksisterende bygget er på 3.400 kvadratmeter. Det kommer også det nye bygget til å bli på.

– Det nye produksjonsbygget skal få bedre takhøyde. Det blir en stor fordel for oss, siden båtene har blitt større siden den gamle båtfabrikken ble oppført. Ikke alle båter får plass i lokalene våre nå, sier Dag Songedal, daglig leder i Viking Norsafe.

– En annen klar fordel er at nybygget blir mye mer energiøkonomisk, sier Songedal.

Han legger til at det skal borres i grunnen for å benytte bergvarme og at bygget nå er veldig dårlig teknisk.

Viking Norsafe på Tromøy har stadig blitt nødt til å ta i bruk sidehallen for ekstra store operasjoner.

– Det spiser tiden vår, når vi ikke har plass, sier Songedal.

Slik henger det sammen at de nye produksjonslokalene vil føles romsligere og mer effektive, selv om det faktisk blir på samme antall kvadratmeter.

Frittfall-båter for offshore som Viking Norsafe leverer til kunder over hele verden. Men de største markedene har vært norsk offshore og Australia. Foto: Morten Dahl.

Livbåter og rescuebåter

– I tillegg til fabrikken i Arendal har VIKING også produksjon av livbåter og rescuebåter i Kina og Hellas. De båtene som produseres i Norge er hovedsakeligstore frittfall livbåter for offshore, samt hurtiggående rescuebåter med lengde på 7,5 – 12 meter, sier Songedal.

Da Viking Norsafe etablerte seg på Tromøy på 1990-tallet, var det en gammel båtfabrikk fra 60-tallet de overtok. Selv om det sånn sett var rett type lokaler, har det naturlig nok skjedd mye med båtproduksjonen og størrelsen på båter på de 60 årene som har gått.

Starter i år

Det første som skjer nå, er at lokalet tømmes og at alt blir flyttet til et annet lokale hvor produksjonen vil foregå inntil det nye bygget er ferdig. Det vil også leies et eksternt lager. Deretter rives det gamle bygget.

– Den nye produksjonshallen blir sannsynligvis ferdig sent i 2024 og byggingen starter i år, sier Songedal.

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.407