23948sdkhjf

Rørbloggen: Slik har krigen rammet vann og avløp i Ukraina

Ukraina er herjet av krig, men gir seg ikke. Fiendens styrker angriper strømforsyning, VA og annen viktig sivil infrastruktur.

Evelina Koltsova kommer fra Ukraina og er ingeniør hos Asplan Viak. Her skriver hun om utfordringer med vann og avløp i Ukraina.

Jeg er Evelina Koltsova, 27 år når dette skrives i mai 2023. Det siste halvannet året har jeg blitt imponert, overveldet og rørt av nordmenns støtte til det ukrainske folket. 

Denne våren har jeg selv fått flere anledninger til å formidle situasjonen i mitt hjemland og til å si tusen takk.

Takk til nordmenn for at dere er så engasjert i det som skjer, og tusen, tusen takk for støtten.

Ødelagt vann og avløp

Jeg skal fortelle om situasjonen med vann og avløp i hjemlandet. Nærmere bestemt i tre byer, samt i Donbas-regionen. Russlands ødeleggelser av sivil infrastruktur for vann, avløp og strøm er brutalt og vanskelig, først og fremst for sivilbefolkningen.

Men det er også VA-faglig interessant, og gir viktige læringsmuligheter.

New Call-to-action

Jeg kom til Norge for seks og et halvt år siden, i 2016. To år etter at krigen startet med Russlands invasjon av Krym, og flere år før den brutale fullskala invasjonen i februar i fjor. Jeg kom hit med to utdanninger på bachelornivå. 

Én i natur og miljø, og én i økonomi. Den siste tok jeg for å tilfredsstille min far, som mente at natur og miljø umulig kunne skaffe meg en jobb. Jeg fikk værsågod å ta en "ordentlig" utdanning.

Min fars sterke meninger var også avgjørende for en helt annen og mer grunnleggende side ved mitt yrkesvalg.

Evelina Koltsova på jobb for Asplan Viak. Foto: Privat.

Master i Vann- og miljøteknikk ved NMBU

Jeg begynte som student ved NMBU i Ås, og tok etter hvert en master i Vann- og miljøteknikk der. Før det tok jeg en master i naturvern og økologi, som digital student ved et universitet i Ukraina.

Ut fra utdanningsvalget skjønner du nok at jeg har et sterkt engasjement for å ta vare på miljøet rundt oss, og sikre at det gir oss det vi trenger av vann og andre ressurser uten å bli ødelagt.

Jeg jobber i dag som rådgiver i Asplan Viak, i en 50/50 kombinasjon som vann- og miljørådgiver. En god del av fritiden min bruker jeg som aktiv i VA Yngre. Både fordi det gir et verdifullt nettverk, og fordi rekruttering av unge fagfolk til denne bransjen er noe av det viktigste vi kan gjøre for tiden framover.

Hvorfor dette yrkes yrkesvalget? 

Som barn og ungdom utsettes man for mange slags påvirkninger. Ta amerikanske filmer som eksempel. Der er det kult å jobbe som advokat eller med business, aksjer og finans. Masse penger, bo i fine hus og kjøre kule biler. Men i veldig få filmer eller serier – jeg har ikke sett noen – er det kult å jobbe som ingeniør, med konstruksjon eller i anleggsfag. Og i alle fall ikke med vann og miljø.

Jeg drømte egentlig om å bli arkeolog, og få grave i jorda på jakt etter historien. Den drømmen ble byttet ut da jeg var rundt 11 år, og det var min fars "skyld".

Les hele blogginnlegget her.

Noen tall og fakta om Ukraina:

  • 600 000 kvadratkilometer stort (Norge 385 000)
  • Befolkning 42 millioner mennesker nå, 45 millioner før krigen
  • Dyrket mark: 58 prosent av det totale arealet
  • 3 500 avløpsanlegg
  • 3 000 vannbehandlingsanlegg
  • 136 000 kilometer avløpsledninger
  • 183 000 km vannledninger
  • Ukraina har 23 000 elver. Dnipro er den største og viktigste. Fra et nedbørsfelt på 504 000 kvadratkilometer er den vannforsyning for 23 millioner mennesker. Den ene elva dekker 65 prosent av vannbehovet i landet.

Dnipro har fem dammer for kraftproduksjon. Russerne har også angrepet disse dammene. Dersom en eller flere av dem blir ødelagt vil store områder rundt dekkes av vann, og en viktig andel av kraft- og vannforsyning vil bli borte.

Som følge av krigen er Dnipro mange steder forurenset av forlatt utstyr og kjemikalier fra kampene.

Avløpssituasjonen er vanskelig. Mange steder renner avløp ubehandlet til resipient, og det har vist seg vanskelig å tilpasse og justere prosessering av råvann til endringene som følge av krigen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125