23948sdkhjf

Rottefella vant sak om kopiering av skibindinger

Borgarting lagmannsrett har gitt Rottefella og Madshus medhold i patentsaken om flyttbare bindingssystemer mot Amer Sports.

VANT KAMPSAKEN: Rottefella AS i Lier har vunnet frem i en svært viktig kamp mot sportskjempen Amer Sports.

Rottefella hadde tidligere saksøkt Amer Sports for brudd på patentrettighetene ved sine skibindinger som var altfor like deres egne. 9. juni falt dommen i saken.

I 2018 lanserte Rottefella MOVE-bindingen som gjorde at du kunne flytte bindingen uten å ta av deg skiene. Konkurrentene Salomon og Atomic lanserte det samme systemet tre år senere. Da gikk Rottefella og skiprodusenten Madshus til sak mot deres felles eier, Amer Sports for brudd på patentrettighetene.

I fjor sommer fikk Rottefella og Madshus fullt medhold i Oslo tingrett. Amer Sports anket.

Les mer om bakgrunnen for saken.

Torstein Ljosland Myklebostad er daglig leder i Rottefella. Han forteller Plastforum om seieren i lagmannsretten.

9,2 millioner kroner erstatning + 10 millioner kroner i saksomkostninger

– Vi vant fullt ut, stråler Myklebostad.

Rottefella fikk fullt medhold i lagmannsretten, og før rettssaken var motsøksmålene fra Amer Sports avvist.

Som følge av dommen tilkjennes Rottefella og Madshus en erstatning for økonomisk tap på 9,2 millioner kroner, samt dekket 4,4 millioner kroner av saksomkostningene for lagmannsretten og 5,6 millioner kroner i saksomkostninger for tingretten.

Viktig prinsipp

– For oss er dette store summer, men viktigere enn kroner og øre er prinsippet. Dette er en viktig dom for innovasjonsbedrifter, spesielt små nisjebedrifter for vår. Det skal ikke være slik at store internasjonale selskaper kan kopiere våre innovasjoner, sier Myklebostad.

Han hevder denne dommen kommer til å ha en preventiv effekt.

Ingen kommentar fra motparten

Lagmannsretten opprettholder dermed tingrettens forbud mot at Salomons og Atomics markedsføring og omsetning opprettholdes fullt ut.

Prosessfullmektig for Amer Sports er advokat Are Stenvik i Advokatfirmaet BAHR AS i Oslo.

– Jeg har ingen kommentarer til dommen, sier Stenvik til avisa Drammens Tidende.

Viktig seier for alle som driver med innovasjon

– Denne dommen gir en nødvendig trygghet til bedrifter i Norge som tar risiko og investerer i utvikling av ny teknologi og nye løsninger. Avgjørelsen vil bli lagt merke til, og står igjen som en viktig seier for alle som satser på innovasjon.

Det skriver Rottefella i en pressemelding.

Rottefellas prosessfullmektig i saken, Halvor Manshaus i advokatfirmaet Schjødt, mener dommen har viktige prinsipielle avklaringer.

– Dessverre finnes det flere eksempler der store internasjonale aktører legger seg for tett på norske oppfinnelser, og denne viktige dommen vil ha en preventiv virkning for å hindre at dette skjer i fremtiden. MOVE-systemet er et eksempel på en innovasjon som har krevet store investeringer over tid. Slik investeringer i nye oppfinnelser forutsetter et effektivt vern gjennom patentsystemet. Nå stadfestes denne beskyttelsen gjennom en klar og tydelig dom, sier Manshaus i pressemeldingen.

Kilde: Intervju med Plastforum, pressemelding fra Rottefella og artikkel i Drammens Tidende.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109