23948sdkhjf

Forbyr gummigranulat på kunstgressbaner

EU-kommisjonen i Brussel har stemt fram et forbud mot den utstrakte bruken av unødig gummi.

KUNSTGRESS: Gummigranulat er blant de største kildene til spredning av mikroplast. EU har lenge jobbet for et skjerpet regelverk og mindre spredning av de svarte små kulene.

EU har vedtatt at en overgangsperiode vil være på åtte år etter at forbudet trer i kraft. NFF har ønsket at perioden skal være på 10-12 år.

Det skriver NRK på sine nettsider.

– Det er ikke bærekraftig å gamble med aktivitetstilbudet til den oppvoksende generasjon. Allerede nå står vi en kritisk situasjon med 70 prosent færre bygde baner, og kun 20 prosent av banene bygd mellom 2008 og 2012, er rehabilitert, sa NFFs generalsekretær Karl-Petter Løken i februar, i følge NRK.

Videre skrier NRK at NFF ville ha hjelp av norske myndigheter til å få gjennom en lengre overgangsperiode hos EU. Det lyktes forbundet delvis med.

Allerede i 2020 vedtok byrådet i Oslo kommune at bruken av gummigranulat skulle kuttes med opp mot 50 prosent innen 2024. Byrådet har rundt 100 baner. Omkring ti i året vil bli rehabilitert.

Det er ventet at lovforslaget vil tre i kraft i løpet av 2023, selv om saken ikke er hundre prosent avgjort. EUs medlemsland i ministerrådet og EU-parlamentet har tre måneder på seg til å komme med innvendinger dersom de vil endre beslutningen, skriver NRK.

Kilde: Artikkel på NRK sine nettsider.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109