23948sdkhjf

Her er årets finalister til Gullklypa 2022

Dette er finalistene som kan vinne Norges gjeveste miljøpris, Gullklypa 2022. Prisen deles ut under Hold Norge Rent-konferansen 9. mai i Sandvika.

Hvert år deler Hold Norge Rent ut prisen Gullklypa. Utmerkelsen er en hyllest til en ildsjel eller organisasjon som har gjort en ekstraordinær innsats mot forsøpling i året som har gått.

Hvem som vinner prisen og blir årets ryddehelt avsløres under Hold Norge Rent-konferansen som avholdes 9. -10. mai i år.

Det er stortingspresident Masud Gharahkhani som skal dele ut prisen på konferansen.

Årets fem finalister er:

  • Fjord CleanUP (ideell miljøorganisasjon, Oslo)
  • Søgne Dykkerklubb (dykkerklubb, Søgne)
  • Ruben Oddekalv (leder Norges Miljøvernforbund, Bergen)
  • Ståle Pedersen (frivillig Besteforeldrenes Klimaaksjon og Dypets Miljøpatrulje, Karmøy)
  • Bente Fiskerstrand (styreleder Plastfritt Hav, Giske)

I tillegg til ære og berømmelse, får vinneren også en sjekk på 10 000 kroner fra Ragn-Sells, som blir delt ut under Hold Norge Rent-konferansen i Sandvika. 

Sterke kandidater

Av flere titalls forslag har juryen plukket fem finalister på bakgrunn av følgende kriterier:

  • Kontinuerlig arbeid over tid
  • Systematisk opprydding
  • Antall kilo ryddet
  • Evne til å engasjere andre i arbeidet mot forsøpling

– Å gå gjennom årets 56 kandidater har rett og slett vært rørende, sier juryleder Line Berg Dørum fra Orkla Health.

– Her er det så mye engasjement og viktig arbeid som blir gjort, både av enkeltmennesker og grupper. Vi har holdt oss strengt til kriteriene og satt til slutt igjen med fem sterke kandidater, som alle bør føle seg som vinnere, forklarer hun.

Juryen besto av Line Berg Dørum (Orkla Health), Nicolay Moe (Oslofjordens Friluftsråd) og fjorårets Gullklypa-vinner Rolf-Ørjan Høgset (In the Same Boat).  

Fjord CleanUP 

Fjord CleanUP ble stiftet som organisasjon i 2021, men har røtter tilbake til 2016. De er en ideell miljøorganisasjon som arbeider for å ta vare på det marine miljøet i Indre Oslofjord.  Organisasjonen har klart å skape stort engasjement på sosiale medier og involverer nye grupper til å begynne med rydding av søppel.

Fjord CleanUP gjennomfører ukentlige ryddeaksjoner i Indre Oslofjord gjennom hele året, spesielt har de tatt ansvar i de mest urbane områdene langs kaiområdene i Oslo. Her rydder de i sjøen ved bruk av kajakk/SUP eller fridykking og på land. Flere tonn med avfall er ryddet de siste årene. 

Søgne Dykkerklubb 

Søgne Dykkerklubb har siden desember 2015 arbeidet systematisk med å fjerne spøkelsesredskap og søppel fra havets bunn. De har gjennomført ryddeaksjoner på store deler av Sørlandet og har vært en foregangsaktør i oppryddingsarbeidet av tapte fiskeredskaper i Norge.  

Dykkerklubben har i underkant av 100 medlemmer og organiserer ryddeaksjoner ca. to ganger per uke hele året. Siden starten har de ryddet over 5 000 tapte teiner. Søgne Dykkerklubb driver holdningsskapende arbeid og samarbeider tett med andre aktører i regionen. I 2022 mottok de Kristiansand kommunes miljøpris for sitt arbeid.  

Ruben Oddekalv 

Ruben har vokst opp i en familie som har viet store deler av livet til miljøvern, og havet har alltid stått i fokus. Gjennom sitt engasjement i Norges Miljøvernforbund har han gjennom mange år ryddet strender og mobilisert frivillige, fra Vestlandet til Finnmark. Sammen med sitt team har han reist langs kysten og møtt tusenvis av skoleelever og delt raust av sin kunnskap og erfaring. 

På tokt med Miljødronningen, Norges Miljøvernforbunds ekspedisjonsbåt, eller med lettbåten på henger etter bilen, har han sammen med frivillige ryddet flere hundre tonn søppel. Ruben er en tydelig stemme som stiller kritiske og konstruktive spørsmål til kildene til forsøpling og forurensning. I tillegg bistår han andre organisasjoner i kampen mot plast i havet. 

Ståle Pedersen 

Ståle har et sterkt engasjement og har over mange år gjort en imponerende innsats som frivillig strandrydder. Han er også engasjert i Besteforeldrenes Klimaaksjon og Dypets Miljøpatrulje. 

Ståle rydder både alene og sammen med andre. Han er lommekjent i store deler av Karmøy (og i deler av Bokn og Tysvær) og rydder seg gjennom vik for vik. I 2022 har han dokumentert hele 69 ryddeturer. Med båt får han ryddet selv på utilgjengelige øyer og holmer. Alt dokumenteres flittig ved hjelp av bilder, samt registrering og veiing av søppel hos Ragn Sells. Han deler dokumentasjon, sin kunnskap og sitt engasjement med kommunen, gjennom sosiale medier og på stand, der han motiverer og inspirerer andre til å ta del i strandrydding. Alle skal med: skoleklasser, familier og eldre! 

Bente H. Fiskerstrand 

Bente har gjennom en årrekke vært en pådriver, motivator og fasilitator for strandrydding på Sunnmøre, blant annet i regi av Plastfritt Hav i Giske kommune.   Hun har vært kreativ når det gjelder utforming av prosjekter og kampanjer for å skaffe finansiering og dugnadskroner, og kombinert med en uendelig stå på-vilje, har hun sammen med sine samarbeidspartnere oppnådd gode resultater, noen ganger mot alle odds. 

Siden 2017 har hennes innsats ført til rydding av flere titalls tonn plast per år. Årets store prosjekt handler om å samle frivillige og næringsliv for å gjøre et stort skippertak med rydding av hele Ellingsøyfjorden, nord for Ålesund. 

Kilde: Pressemelding fra Hold Norge Rent

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079