23948sdkhjf

Redusert helserisiko med ny epoksyplast

Epoksyplast som brukes i industrien gir opphav til alvorlig kontaktallergi. Nå har forskere ved Gøteborgs universitet utviklet en ny type epoksyplast som er mye mindre allergifremkallende og er basert på fornybart materiale.

Epoksyplasten som brukes i dag inneholder rester av det hormonforstyrrende stoffet bisfenol-A. Den nye plasten, som er laget av vanlig sukker, er ikke basert på bisfenol-A.

Brukes i byggebransjen

Epoksyplast har lenge vært brukt i byggebransjen og i senere tid også i økende grad i produksjon av vindturbiner. Plasten er laget av bisfenol A, som er petroleumsbasert. Risikoen for å utvikle kontaktallergi ved håndtering av epoksyplast er stor og noen ganger er det ikke nok å bruke verneklær.

– Da vi startet forskningen vår, hadde vi tre mål. Plasten ville redusere kontaktallergier, være basert på et lett tilgjengelig og fornybart utgangsmateriale, og ikke være basert på bisfenol-A, som er kjent for å være hormonforstyrrende, sier Kristina Luthman, professor i medisinsk kjemi ved Universitetet i Gøteborg.

Farlige rester igjen i plasten

Epoksyplast lages ved å la to stoffer reagere med hverandre. Ett stoff, kalt DGEBA (Di-Glycidyl Ether of Bisphenol-A) er reaktivt og bidrar til å skape holdbar, herdet plast. Men selv etter herdingen av epoksyplasten er det fortsatt rester av både kontaktallergenet DGEBA og det hormonforstyrrende bisfenol-A, som betyr helserisiko.

Forskere ved Gøteborgs universitet har nå utviklet en ny epoksyplast basert på isosorbid, som er et stoff som produseres av glukose, det vil si vanlig sukker. Den største gevinsten gjelder arbeidsmiljøet for de som skal håndtere epoksyplasten.

– Dersom plasten blir mindre allergifremkallende, har det stor praktisk betydning. Da kan det være nok å bruke verneklær, noe som ikke alltid er tilfelle i dag, sier Kristina Luthman.

Billig grunnmateriale

En annen fordel med det nye materialet er at det er laget av et fornybart utgangsmateriale, det vil si sukkerroer, og ikke fossil olje slik tilfellet er med dagens epoksyplast.

Neste steg blir å teste den produserte plasten og se om den har de rette egenskapene til å brukes som erstatning for dagens epoksyplast i industrien. Siden den er laget av sukker, er materialet billig.

– Brukervennlighet og kostnadseffektivitet må bli spørsmål for plastindustrien å se på. En hindring er at bisfenol-A er billig og nyttig for å lage plast med ulike egenskaper. Derfor kan det være vanskelig å overbevise bransjen om et skifte. Men dersom bruken av bisfenol reguleres strengere innenfor EU, vil ting være i en annen situasjon, sier Kristina Luthman.

Kilde: Pressemelding fra Göteborgs Universitet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093