23948sdkhjf

En luft-til-luft varmepumpe som kjøler

| Medlemsnyhet | Bedrift Nordiske Innholdsmarkedsføring

En jevn innetemperatur gjør at du kjenner deg frisk og uthvilt. Særlig viktig er dette om våren og sommeren, når det blir varmere i været og det blir behov for å kjøle ned og friske opp luften i rommet

Den ideelle løsningen er en luft-til-luft-varmepumpe eller et klimaanlegg, som hjelper deg å holde ønsket innetemperatur også når det er sol og varmt.

Kuldemedium R32 – miljøvennlig kjøling

Mange av klimaanleggene på markedet inneholder et miljøvennlig kuldemedium – R32, som sikrer en renere framtid og som har mye lavere GWP (Global Warming Potential) sammenlignet med eldre typer kuldemedium.

Bruk av R32 i klimaanlegg gir anlegget en høy effektfaktor og større energibesparelser. Det er en miljøvennlig løsning – anlegg baserte på R32-kuldemedium har 75% mindre effekt på klimaendringene og truer ikke ozon-laget.

Klimaanleggets funksjonsprinsipp, funksjoner og bruksområder

Et klimaanlegg fungerer ganske likt et kjøleskap. Mest brukes det om sommeren for å kjøle ned rommene.

Moderne klimaanlegg er for det meste av inverter-typen, det vil si at de også kan brukes til oppvarming av rommene om vinteren. Ved hjelp av ulike funksjoner er det med klimaanlegg mulig å redusere luftfuktigheten i luften og også uønsket lukt gjennom ulike filtre. Filtrene rengjør luften og filtrerer ut svevende støvpartikler. For mer fullkomne anlegg er det i tillegg til kapronfilter også brukt tilleggsfilter og ionisator. Disse renser inneluften og gir en friskere og mer uthvilt følelse.

Med hjelp av klimaanlegget kan romtemperaturen reguleres i området 16-30 ºC. Som anbefalt innetemperatur kan man holde seg til 21-22 ºC avhengig av rommet. På anlegget kan man regulere viftens arbeidshastighet, slå anlegget av og på, justere spjeldene som styrer retningen på luftstrømmen osv. Valget av tilleggsfunksjoner er helt avhengig av det konkrete anlegget og modellen.

Som tilleggsutstyr er det mulig å montere såkalt vintersett som gjør det mulig å kjøle om vinteren også. Uten vintersettet kan ikke klimaanlegget brukes året rundt. Kjøling året rundt kan bli nødvendig for eksempel på server-rom.

Velg et riktig dimensjonert klimaanlegg for kjøling

Ved kjøp av klimaanlegg er det viktigste å velge et anlegg som har riktig effekt. Effekten på klimaanlegget er av avgjørende betydning, ettersom feil valg av klimaanlegg ikke gir god effekt. Derfor må det tas høyde for forholdene der det skal monteres, i hvilken himmelretning rommene er orientert, hvor mange varmekilder det er i rommet (f.eks. datamaskiner) og hvor intenst anleggene brukes. Videre må man også ta hensyn til hva slags klimaanlegg som bør monteres i hva slags rom – et klimaanlegg i en leilighet krever ofte andre parametre enn for eksempel i et kontorbygg.

Levetiden for et anlegg av god kvalitet regnes til å være 10-15 år. Jo mer presist effekten på anlegget er valgt, desto bedre og mer varig fungerer det. Et klimaanlegg med for liten effekt fungerer konstant under overbelastning, og dette sliter ut anlegget. Samtidig vil et anlegg med for liten effekt ikke greie å kjøle ned rommet om sommeren.

Økonomisk nedkjøling

Nedkjøling ved hjelp av et klimaanlegg kan være økonomisk og effektivt. Et skikkelig montert og vedlikeholdt klimaanlegg kan produsere opp til 5 kWh kjøleeffekt av 1 kWh elektrisk energi. Dette måles ved hjelp av en kjølefaktor (EER) eller årskjølefaktor (SEER). Jo større verdien er, desto mer effektivt er klimaanlegget.

De mest utbredte luft-til-luft-klimaanleggene

Veggmodell – den mest utbredte og brukte typen klimaanlegg. Som regel trengs det under 1 m² ledig veggflate for monteringen. Det er også den billigste modellen for luft-til-luft-klimaanlegg. Den er enklere og rimeligere å montere enn andre modeller. For veggmodeller er det også mulig å velge mellom design-modeller.

Takmodell – mest brukt i kontorlokaler, idrettshaller, restauranter og også i boliger. Brukes for det meste steder der det ikke er mulighet for å montere på vegg eller der det må brukes anlegg med større kapasitet. Luften blåses ut i en, to eller fire retninger avhengig av type anlegg.

Kanal-type anlegg – svært godt egnet for bruk i nye bolighus, leiligheter, lagerlokaler og steder der man ikke ønsker synlige kjøleaggregater. Innedelen av klimaanlegget plasseres som regel på loftet, skjult av en nedsenket himling, i kjelleren eller i et spesialbygd rom. Ett anlegg kan i visse tilfeller kjøle mange rom. Luften ledes via luftrør. Den eneste synlige delen i rommene er ventilasjonsristene der den varme luften ledes ut og der kjølig luft blåses inn i rommene.

Flyttbar/mobil modell – må ikke monteres av spesialist. Klimaanlegget går på hjul og er enkelt å flytte. Den varme luften føres ut av rommet ved hjelp av et medfølgende rør og føres for eksempel ut gjennom et vindu eller koples til utluftrørene på ventilasjonsanlegget. Det samler seg kondensvann i en tank som må tømmes. Kondensvannet kan også ved hjelp av en spesiell slange føres enten ut av huset eller til avløp. Egnet for bruk steder der man ikke kan installere fastmontert klimaanlegg. Luften blåses ut i en retning. En ulempe ved dette anlegget er at det gir mer støy enn stasjonært monterte modeller. Samtidig er det en av de rimeligste klimaanleggene i pris.

Ved valg av anlegg anbefaler vi å stole på erfarne spesialister.

Kontakt Zaves konsulenter for å gjøre det beste valget. Zaves erfarne eksperter hjelper deg å finne det beste produktet for deg og velge en autorisert montør der du er, og sikrer dermed den beste monteringen og inntil 5 års gyldig garanti på produktet.

Riktig montering og senere vedlikehold er svært viktig for klimaanleggets driftssikkerhet. Det er viktig at anlegget blir montert av en montør som er spesialist på sitt felt. Montering av et vanlig klimaanlegg tar ikke mer enn noen timer for en spesialist, og generelt kan det gjøres uten å skade interiørfinish. Alt kommer an på hvor og hvordan klimaanlegget kan monteres.

Medlemsnyhet

Bedrift
Nordiske Innholdsmarkedsføring

Send til en kollega

0.062