23948sdkhjf
Sponsored content

Materialbruk til hageutstyr og gressklipper – plast spiller en viktig rolle

Gamle dagers hageutstyr, som for eksempel en manuell gressklipper, trillebår og hagekurver i netting, var i stor grad laget av forskjellige metaller. Det er selvfølgelig fortsatt nødvendig med metall, ikke minst i ulike skjær og sakser, men samtidig har plast etablert seg som et dominerende material på flere ulike områder. Ansvarlig bruk av plast gir lett og fleksibelt utstyr, som dessuten kan produseres til en rimelig pris.

Lett batteridrevet utstyr tilpasset moderne hager

Produktkategorien gressklipper er et godt eksempel på hvordan materialbruken til hageutstyr har beveget seg fra metall til plast. Det er flere drivere som har ført til denne utviklingen:

  • En mekanisk eller bensindrevet gressklipper vil per definisjon utsettes for relativt høy belastning sammenlignet med en batteridrevet versjon, både gitt kapasitet og drivlinjens konstruksjon. En vibrerende bensinmotor passer ikke nødvendigvis veldig bra i et chassis av plast, men en stillegående og effektiv elmotor legger til rette for helt nye løsninger.
  • Moderne norske hager er i snitt en god del mindre enn før. Det betyr at mange kan gjøre seg ferdige med gressklippingen i løpet av en liten halvtime eller enda kortere tid – noe som gjør det praktisk med lette og plassbesparende maskiner laget med plast.

Det er altså ikke bare pris som gjør plast til et konkurransedyktig materiale, men andre makrotrender som flytter moderne hageutstyr lenger unna opprinnelsen i landbruksmaskiner.

Viktig med gode løsninger for gjenvinning og resirkulering

Bruk av plast i gressklippere, kantklippere og lignende fører også til behov for gjenvinning av utrangert utstyr. Heldigvis finnes det allerede et godt system for gjenvinning av elektrisk utstyr, noe som betyr at mange av de batteridrevne og elektriske maskinene vil omfattes av dette systemet. Selv om den hovedsakelige hensikten er å gjenvinne de elektriske delene, som ledninger, batterier og kretskort, vil plast også kunne skilles ut og gjenvinnes i denne prosessen.

Annet hageutstyr vil oftest falle i kategorien hardplast, samtidig som det ikke omfattes av ordningen for gjenvinning av plastemballasje. Det betyr at forbrukeren må gjøre en innsats når det gjelder sortering og levering på korrekt sted. Dessuten kan det være noen utfordringer på gjenvinningsstasjonen, for eksempel når det gjelder hageutstyr med deler av både plast og metall. Heldigvis ha hele bransjen et høyt fokus på gjenvinning, og hageutstyr i plast kan være en betydelig ressurs både når det gjelder material- og energigjenvinning.

Plast vil uten tvil fortsette å spille en stor rolle når det gjelder hageutstyr av forskjellige slag.

Send til en kollega

0.033