23948sdkhjf

Lekkasje av plastpellets – Svært sannsynlig å finne kilden

Tilbys
Utløper
14. april 2021

For en tid tilbake ble store mengder plastpellets spredt i Oslofjorden. 2. april leverte Oslofjordens Friluftsråd prøver fra tre ulike funnsteder til Norner.

Analyser kan bekrefte følgende:

  • Plastpelletsene som er funnet ved Hankø, Brunlanes og Tofte er fra samme materiale.
  • Pelletsene er laget av plastmaterialet polypropen, og er en såkalt såkalt kopolymer med høy molekylvekt og høy slagfasthet ved lave temperaturer. 
  • Pelletsene som er funnet er fremstilt for ekstrudering, der typiske anvendelser for dette spesifikke materialet er trykkløse rør som avløp og kloakkrør, ekstruderte plater og profiler.

- Det er svært beklagelig at slike utslipp og uhell skjer, men vi er glade for å kunne bidra til å spore kilden til utslippet slik at dette kan forhindres i fremtiden, sier Kjetil Larsen, Adm.dir i Norner.  

Slike pellets er svært små og i ett kilo med slikt plastråstoff er det over 47.000 pellets. Å fjerne dette fra naturen er en omfattende og krevende oppgave. Det er derfor utrolig bra at Handelens Miljøfond reagerte raskt og gjorde teknisk opprydningsutstyr tilgjengelig på kort varsel. 

 - Gjennom ytterligere analyser hos Norner og dialog mellom Fylkesmannen og politiet med aktuelle bedrifter som benytter denne plasttypen, vil det være mulig å finne årsaken til dette utslippet og implementere tiltak som hindrer at dette skjer på nytt. Vi forsetter derfor vår oppfordring til hele verdikjeden som håndterer plastråstoff å bli med i det globale programmet «Operation Clean Sweep» som er utviklet for å hindre at slike pellets kommer på avveie, avslutter han.
Utbyder
Norner AS
Asdalstrand 291
3962 Stathelle
Norge

Ole Jan Myhre
Telefon: +47 35 57 80 00


Se nettsiden
Se flere tjenester
Se hele profilen
Kontakt utbyder

Send til en kollega

0.142