23948sdkhjf

16 millioner til fireårig plastsatsing på NTNU

Plastproblemene er mange og trenger nye løsninger. Derfor signerte Handelens Miljøfond 31. januar en avtale med NTNU om å finansiere tverrfaglig arbeid med plast.

– Vi håper studentene kan tenke nytt om etablerte sannheter, sier Cecilie Lind i Handelens Miljøfond.

Handelens Miljøfond støtter NTNU med 16 millioner kroner fordelt over fire år til å jobbe for å gjøre plast mer sirkulært, og prosjektet har fått navnet “Sirkulær plast”. Midlene skal blant annet finansiere sommerjobber og internship hos bedrifter som vil løse plastproblemer.

– Vi synes det er utrolig spennende å få bidra til å øke NTNUs satsing på plastproblematikken. Midlene skal bidra til at unge, kloke hoder blir inspirert til å gyve løs på næringslivets utfordringer mht plast, og at de er godt forberedt til å jobbe med bærekraftige løsninger når kommer ut i arbeidslivet, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Samarbeid med næringslivet

NTNU vil blant annet benytte Eksperter i team (EiT) for å eksponere studenter for utfordringer og muligheter relatert til plast – i samarbeid med næringsliv og offentlig forvaltning. EiT er et obligatorisk emne for alle masterstudenter ved NTNU. Studentene deles her inn i tverrfaglige team med 5-6 medlemmer, der 5-6 team utgjør en egen «landsby» som jobber med et konkret tema én hel dag i uka i et helt semester.

– Plast er komplisert og miljøproblematikken må løses både ved å redusere bruken, finne alternative materialer, øke gjenvinnbarheten, utvikle bedre sorterings- og gjenvinningsteknologi, samle inn plast på avveie og hindre ny forsøpling. NTNU vil sette studentene i kontakt med bedrifter i vårt nettverk som sitter på kompetanse og ressurser, samtidig som vi kobler næringslivet sammen med ny kunnskap og nye tanker. Her skal studenter og næringsliv jobbe tett sammen, sier Lind.

NTNU jobber med «Kunnskap for en bedre verden» og har «Bærekraft» som et eget tematisk satsingsområde for forskning.

– Vi legger til rette for samarbeid på tvers av studieretninger og institutt, hvilket er svært relevant også for problemstillinger knyttet til plast. Vi jobber også internasjonalt i «Action Ocean Plastic Waste». Gjennom tverrfaglig samarbeid og tettere interaksjon med næringsliv og offentlig forvaltning håper vi å stimulere flere studenter til å jobbe fram nye, bærekraftige løsninger for plast, sier Helge Brattebø, professor og leder for NTNU Bærekraft.

Masteroppgave med tema plast

«Sirkulær plast» vil også legge til rette for at studenter kan følge opp resultatene fra EiT gjennom sommerjobb, prosjektoppgave i høstsemesteret, masteroppgave om våren og ny sommerjobb eller internship for å sørge for at nye ideer tas i bruk i praksis.

– «Sirkulær plast» starter opp umiddelbart. Vi håper at minst 30 studenter i hvert årskull vil jobbe med plastproblemer, og at nye ideer og ny kunnskap blir tatt i bruk av bedrifter og offentlig forvaltning. Vi håper NTNU-studentene er motiverte til å ta sin del av utfordringen, sier Lind.

Kilde: Pressemelding fra Handelens Miljøfond

KLIKK for alle artikler i Innovasjon og forskning.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078