23948sdkhjf

Reddet tre Svalbardrein fra å sulte ihjel i plastgarn

Plastforurensingen sprer seg og har nådd arktis. På en ryddeaksjon på Svalbard kom strandryddere over tre Svalbardrein som satt fast i tapte fiskeredskap.

- Det var en sterk opplevelse for de involverte. Det første dyret var døende, men ble reddet av at det ble funnet i tide. Som oftest finner vi døde kadaver eller kranier som er surret inn i tauverk og notlin, og da er det for sent. Derfor var det en stor glede for ryddelaget å i stedet kunne slippe løs tre friske dyr, sier Lene Jeanette Dyngeland, prosjektleder i Aktiv i Friluft.

Hun retter en stor takk til koordinator Reidar Tolsrød og gruppen hans som fikk reinsdyrene løs.

Planlagt ryddet gjennom nasjonalt ryddeprogram

Det foreligger store ryddeplaner på Svalbard. Svalbard skal fremover ryddes strukturert gjennom Rydd Norge-programmet, Norges første nasjonale ryddeprogram. Programmet er etablert og ledes av Handelens Miljøfond.

- Vi støtter hvert år mange prosjekter som rydder plast langs Norges kyst. Nå ser vi med egne øyne hvorfor det er så viktig. Vi er glade for at rydderne kom dit i tide, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Fiskerinæringa på banen

I tillegg til å sørge for rydding av kysten jobber Handelens Miljøfond med å stenge tilførselen av ny plast til havet. En av de største kildene er fiskeri.

- Fiskerirelatert plastforsøpling dominerer statistikken over marint plastavfall langs norskekysten. Vi finner mye av både garn, bøyer, kanner og fiskekasser. Derfor var det naturlig for oss å gå i dialog med fiskerne når vi forsøker å stenge krana, sier Lind.

For tiden jobber Handelens Miljøfond sammen med Norges Fiskarlag om enkampanje om marin plastforsøpling, rettet mot yrkesfiskere i Norge.

- Norske fiskere er opptatt av at havet skal være rent. Samtidig er fiskeri er en stor kilde til marin plastforurensing, og det kan vi ikke se bort ifra. Derfor har vi laget en handlingsplan for å redusere marin forsøpling for fiskeri, og gått sammen med Handelens Miljøfond om en holdningskampanje med fiskere som målgruppe. Vi vil gjøre vårt for å redusere avtrykket fra den norske delen av næringen, sier Kåre Heggebø, leder i Norges Fiskarlag.

Kilde: Handelens Miljøfond

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14