23948sdkhjf

EU-initiativ skal fremme resirkulering av plastavfall

Ny plastemballasje må i større grad produseres av resirkulert plast, foreslår EU-kommisjonen i et nytt forslag.

Når plastemballasje ender som avfall, betyr det ikke at den ikke lenger er brukbar.

Tvert imot.

Med en ny plan vil EU-kommisjonen sette noen regler for at ny plastemballasje i større grad skal produseres av resirkulert plast.

Lekket utkast

Det opplyser Dansk Avfallsforening på bakgrunn av et lekket utkast fra EU-kommisjonen.

– Dette er en positiv utvikling, for for første gang tar EU kontroll over emballasjen og vil regulere den, sier Niels Toftegaard, kommunikasjonssjef i Dansk Avfallsforening.

Tidligere har det nesten utelukkende vært fokus på sortering av plastavfallet vårt.

– Men nå behandler EU-kommisjonen også hvordan denne plasten produseres og utformes, sier Toftegaard.

Sirkulær økonomi

Nettopp fokuset på resirkulerbarhet av plastavfallet er avgjørende for at det skal skapes en sirkulær økonomi, mener han.

Det betyr at det åpnes for at materialer og produkter i det økonomiske kretsløpet kan gå fra å være avfall til å være en del av en ny produksjon.

For eksempel at gammel plastemballasje blir ny.

– Vi kan samle så mye emballasjeavfall som innbyggerne har sortert. Men hvis supermarkedene og emballasjeprodusentene ikke vil bruke det i ny emballasje, eller investere i nødvendig teknologi for å gjøre gammel emballasje om til ny, får vi aldri en sirkulær økonomi, sier Niels Toftegaard.

Må kjøpe avfall til produksjonen

Dermed vil sirkulær økonomi også medføre at produsentene må gå bort fra å kjøpe 100 prosent ny plast til sin produksjon av emballasje.

– I overført betydning kan man si at de ikke lenger trenger å kjøpe råolje, men de må kjøpe avfall til produksjonen sin, sier Toftegaard.

Men Dansk Industri tror bedriftene vil få vanskelig for å overholde reglene i EUs nye plan.

Dels fordi det ikke er nok av den typen plast, RPET, i Danmark eller Europa, som har nok kvalitet til å kunne resirkuleres.

Krever bedre sortering

- Dette krever bedre sortering av plasten og investeringer i gjenvinningssektoren, sier Karin Klitgaard, miljøpolitisk leder i interesseorganisasjonen Dansk Industri (DI).

– Det er mange bedrifter som er med på den grønne bølgen og vil veldig gjerne bruke mer resirkulerte materialer i sin produksjon. Men det er viktig at det er nok resirkulerte materialer i riktig kvalitet, sier hun.

Dansk Industri påpeker også at det ikke er første gang EU regulerer emballasje. Det nye forslaget er kun en justering av tidligere mål.

Kilde: Plastforum.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095