23948sdkhjf

Skal forske på tannbørstene i skogen

Husker du tannbørstene som var blitt dumpet i skogen av Jordan på 1970-og 80-tallet? Nå skal tannbørstene forskes på.

Det var tidligere i høst at Plastpiratene Innlandet oppdaget tusenvis av tannbørster i plast som var dumpet i Finnskogen.

Tannbørstene hadde ligget der siden 1970- og 80-tallet da Jordan dumpet dem der. Tannbørsteprodusenten hadde nemlig en fabrikk i nærheten, og fikk lov til å dumpe tannbørstene i skogen.

Spises opp av bakterier og insekter?

Nå skal tannbørstene forskes på, skriver NRK. Forskere fra Universitetet i Ås skal finne ut om plasten spises opp av bakterier og insekter.

– Vi ønsker å bruke naturens verktøy for å løse plastutfordringen som vi har i samfunnet i dag, sier professor Gustav Vaaje-Kolstad ved fakultetet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap til NRK.

Forskningsprosjektet ved NMBU er finansiert av Norges forskningsråd. Partnere er Bellona, Norner, Emballasjeforeningen og Aclima.

Polyetylen

Å resirkulere plast av PET er greit. Men plast produsert av polyetylen, slik tannbørstene er produsert av, er det verre å resirkulere. Dette må i stedet brennes.

Ved å forske på om kjemiske stoffer som finnes i naturen og likner på det plast er laget av, håper man å kunne se om plastens brytes ned til dens minste bestanddeler.

Det er ifølge Vaaje-Kolstad en stor fordel at plast-tannbørstene har ligget i naturen i så mange år.

Les hele saken på NRK.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078