23948sdkhjf

Inflasjon får Lego til å heve lønningene

Ansatte i Lego får 3,5 prosent ekstra i lønn, Novo Nordisk fremmer lokale forhandlinger, og Linak gir inflasjonstillegg.

Noen måneder før de private tariffforhandlingene starter, er det som regel ro på baksiden.

Bedriftene venter på at de store oppgjørene skal komme i mål – og først da starter de lokale lønnsforhandlingene.

Ikke normale tider

Men tidene er ikke normale i det hele tatt, med inflasjon på 9,9 prosent og skyhøye energipriser.

Dette har fått flere av landets største bedrifter til å unntaksvis åpne opp lønningsposen, skriver Fagbladet 3F.

Hos Lego i Billund kan 3F-erne i produksjon se frem til en kjekk lønnsøkning: Fra 1. oktober øker lønnen deres med 3,5 prosent.

Det blir godt mottatt i den lokale 3F-avdelingen:

– Vi er selvfølgelig glade for at Lego har bestemt seg for å gi ekstra lønn. Det er tross alt også et selskap med ganske stort overskudd. Det betyr at de ansatte nesten kan beholde reallønnen. Men det er selvsagt ikke garantert om inflasjonen fortsetter å være så høy, sier Villy Nielsen, styreleder i 3F Varde-Billund.

Separat lønnsforhandling

Normalt forhandler de tillitsvalgte lønnsøkninger i forbindelse med fornyelse av lokale avtaler om våren. Men denne lønnsøkningen går separat, ensidig bestemt av Legos ledelse.

Det er mange ulike lønnstrinn og godtgjørelser hos Lego, så lønnsøkningen varierer etter hvilken ordning du er på. Men hvis du for eksempel tjener 200 DKK i timen, vil månedslønnen øke med rundt 1000 DKK før skatt.

Lønnsøkningen gjelder alle arbeidstakergrupper, det vil si også konstruktører, maskiningeniører, studenter og så videre.

Kilde: Plastforum.dk

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078