23948sdkhjf

Tysk plastindustri på vei mot økonomisk krise

Resultatet av en opinionsundersøkelse gjennomført av KI Dialog, tyder på at tysk plastindustri virker å være på vei mot en av de verste økonomiske krisene på veldig, veldig lenge.

Fremfor alt frykter landets plastprodusenter og -distributører at virksomheten deres vil få det dårligere i andre halvdel av 2022.

Maskinprodusentene er derimot relativt rolige. Tysklands resirkuleringsselskap føler seg imidlertid optimistiske med tanke på utsiktene for andre halvdel av 2022.

Utført etter Russlands invasjon

Undersøkelsen gjennomføres en gang i halvåret blant tyske selskaper knyttet til plastindustrien. Den siste undersøkelsen ble utført nøyaktig fire måneder etter Russlands angrep på Ukraina. Flere enn noen gang før (563 bedrifter) valgte da å svare på undersøkelsen, ifølge det tyske fagbladet K-Aktuell.

Om den høye svarprosenten skyldes alvoret i verdenssituasjonen, kan man bare spekulere i. Stemningen i bransjen er dårligere enn den har vært siden finanskrisen i 2008, melder KI Dialog.

Mer enn halvparten forventer forreverring

55,6 prosent av de spurte forventer at forretningsutviklingen deres vil bli dårligere i andre halvår av 2022 sammenlignet med årets første seks måneder. Kun en tredel av de spurte mener at de kan opprettholde virksomheten på tidligere nivå og kun hver 10. bedrift tør å håpe på en positiv utvikling.

Fremfor alt er det plastprodusentene (67 prosent) og distributørene (76 prosent) som frykter at virksomheten deres vil få det dårligere i andre halvdel av 2022. Maskinprodusentene er derimot relativt avslappede (kun en tredel av respondentene antar at situasjonen vil forverres). Tysklands gjenvinningsbedrifter føler seg imidlertid optimistiske når det kommer til utsiktene for andre halvdel av 2022. Nesten halvparten av dem (45 prosent) forventer at virksomheten vil være like god resten av året som den har vært så langt.

Krigen har endret situasjonen dramatisk

En sammenligning mellom den siste undersøkelsen og den som ble gjennomført for et halvt år siden, ved årsskiftet 2021/22, viser at kun 13 prosent av de spurte bedriftene da trodde at den økonomiske situasjonen kunne bli verre. Nesten en tredel av selskapene (29,4 prosent) ventet da en bedring i den samlede økonomiske situasjonen og et oppsving i økonomien.

Krigen i Ukraina har endret situasjonen dramatisk, noe som også gjenspeiles i investeringsatferden til tyske selskaper. 28,5 prosent av de spurte oppgir at de har revidert ned investeringsplanene for 2022 på grunn av dagens forretningsutvikling og magre forventninger. Å vente, holde tilbake pengene og sikre kontantstrømmen ser ut til å være mottoet til svært mange selskaper.

Utfordrende energikostnader

Den største utfordringen som selskaper i plastindustrien vil møte i andre halvdel av 2022 er energikostnadene. Mer enn 81 prosent av bedriftene forventer at tilbakeslagene vil fortsette. Like bak (omtrent 78 prosent) kommer materialkostnader.

En trøst i all elendigheten, sammenlignet med tidligere undersøkelser, er imidlertid at materialkostnader og underleverandørers evne til å levere ikke lenger oppleves som en økende utfordring. Et stort og fortsatt uløst problem for plastindustrien er imidlertid de eksisterende flaskehalsene i logistikken. Dårlig tilgjengelighet på transportkapasitet og høye fraktpriser er problemer som gjenstår

Kilde: Plastnet.se

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.142