23948sdkhjf

Jotun: Vekst i usikre tider

Jotun økte omsetningen med 14 prosent til 8 459 millioner kroner i første tertial 2022. Rekordhøye råvarepriser sendte driftsresultatet ned fra samme periode i fjor.

Jotun navigerte godt gjennom et turbulent første tertial 2022.

Konsernet oppnådde ny salgsrekord og det ble omsetningsvekst i alle segmenter (dekorative malinger, skipsmalinger, industrimalinger og pulverlakker). Malingprodusenten ble imidlertid utfordret av krigen i Ukraina, covid-nedstengningen i Kina, forsinkelser i de globale forsyningskjedene og rekordhøye råvarepriser.

-Organisasjonen har håndtert den krevende situasjonen godt. Økt salgsvolum og prisøkninger gjør at Jotun leverte rekordhøy omsetning. I mars passerte vi 1 milliard liter solgt på 12 måneders basis», sier konsernsjef Morten Fon.

De høye råvareprisene førte til at driftsresultatet i 1. tertial falt sammenlignet med samme periode i fjor.

Sanksjonene mot Russland

Grunnet krigen i Ukraina og de internasjonale sanksjonene mot Russland, har Jotun stengt fabrikken. Fokus har vært på å ivareta de 300 ansatte i Russland, samt de fire i Ukraina.

-Det er stor grad av usikkerhet knyttet til virksomheten i Russland. Vi forbereder oss på alle mulige utfall», sier Fon. Situasjonen er imidlertid håndterbar for Jotun, da virksomheten i Russland kun står for mellom 2 og 3 prosent av konsernets samlede omsetning.

Betydelig usikkerhet

Fremover ser Jotun usikkerhet knyttet til inflasjonsvekst, globale logistikkutfordringer og Covid-situasjonen i Kina. I motsatt ende opplever selskapet positive tendenser i enkelte nøkkelmarkeder, deriblant innen nybygging av skip, noe som kan bidra til videre vekst.

- De høye råvareprisene vil fortsette å legge press på marginene våre. Vi må derfor fortsette med prisøkninger og kostnadskontroll», kommenterer Fon.

- Jotun er imidlertid godt posisjonert til videre lønnsom vekst, og står fast ved sin langsiktige vekst- og investeringsstrategi, legger han til.

Nøkkeltall (mill. kr)

T1 2022

T1 2021

Endring

Driftsinntekter

8 459

7 441

14 %

Driftsresultat

1 143

1 469

-22 %

Resultat før skatt

980

1 407

-30 %

 

Kilde: Jotun

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Plastproduserende land skeptisk til ny plastforurensningsavtale
1,5 milliarder å spare på laksetransport
SE VIDEO Rails av plast på Geilo
EU: Maks 40 plastposer pr person årlig
Norske næringsaktører vil ha strengere regler for plast
EU vil plastemballasje til livs
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.111