23948sdkhjf

Vil skape kompositt av tre og gjenbrukt plast ved nytt anlegg

Næringsminister Jan Chr. Vestre åpnet nylig det nye biokomposittanlegget ved Norske Skog Saugbrugs i Halden. Her skal Norske Skog produsere biokompositt av trefibre og gjenbrukt plast gjennom datterselskapet Cebico AS.

Jan Christian Vestre sa under åpningen at "det er inspirerende å se hvordan Norske Skog investerer i fremtiden."

Norske Skog opplyser at den gjenbrukte plasten, som også kan være bioplast, stammer fra fiskeoppdrett og landbruk, men at man for tiden arbeider videre med to-tre virksomheter, som potensielt kan levere gjenbrukt plast til Cebico.

Stolt historie

Fabrikksjef Per Ivar Berg hos Norske Skog Saugbrugs sier: 

- Norske Skog Saugbrugs har en stolt historie, når det kommer til å bruke norsk skog som råvare og videreforedle produkter. Cebico er kun et av flere sirkulære økonomi-prosjekter hos Saugbrugs, og med et svært kompetent forsknings- og kompetansemiljø har vi de riktige verktøyener til å skape en enda mer bærekraftig treindustri. 

Cebico er produsert av mekanisk trefibermasse (TMP) og gjenbruksplast. 

Norske Skog Saugbrugs er sammen med sine forsknings- og industripartnere blttt tildelt 60 millioner kroner i forskningsmidler fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge under Grønn Plattform, et felles initiativ, der gir støtte til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn omstilling i næringslivet. 

Et av formålene er å bidra til økt gjenbruk av plast, samt å videreutvikle Norske Skogs nanocelluloseprodukt «Cebina». Nanocellulose brukes som erstatning for fossilbaserte produkter, blant annet maling og epoxybelegg.

300 tonn

Demonstrasjonsanlegget har en produksjonskapasitet på 300 tonn.

Cebico har for nylig inngått en langsiktig kommersiell avtale med Bewi og BEForm, som skal være med på å videreutvikle og markedsføre Cebico. 

- Bewi og BEForm ser Norske Skogs Cebico-investering som en spendende løsning, basert på en kombinasjon av norsk industrikjennskap innen fiber og polymerer, og som vil være et godt bidrag til verdens felles mål om å reducere CO2-utslippene. Sånn sett faller denne løsningen sammen våre bærekraftsmål, og det er naturlig, at vi ønsker å være en del av prosjektet, når det nå går inn i en industrialiseringsfase, sier lederen hos ​​Bewi Norge, Stein Inge Liasjø.

Kilde: Plastforum.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078