23948sdkhjf

Sigarettsneiper fortsatt et stort plastproblem

Tobakkselskapene må belage seg på at de snart må betale for oppryddingen etter røykere som slenger fra seg sneiper med plast over alt.

– Norge vil på lik linje med EU innføre produsentansvar for tobakksprodukter med filter som inneholder plast, slik at produsentene må finansiere det offentliges kostnader med opprydding av forsøpling av sneiper, forteller Hege seksjonsleder for sirkulær økonomi i Miljødirektoratet, Rooth Olbergsveen til Dagsavisen.

Filteret er plastutfordringen

Direktoratet er nå blitt bedt om å utrede en produsentansvarsordning på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet.

Det er filteret i sigarettene som er den store plastsynderen. Disse består av 90 prosent plast, og folk som sneiper røyken på bakken, bidrar dermed til en stor plastforurensning på verdensbasis.

Mange negative følger

Bare i Finland er det blitt beregnet at det blir kastet om lag fire milliarder sigarettsneiper på gata. Videre blir det produsert tobakk i 124 land i verden. Tobakksproduksjonen medfører både avskoging, dårligere jord, tap av biomangfold, klimagassutslipp, giftig avfall og helseskader for arbeiderne. I tillegg kommer helseskadene som brukerne – røykerne - utsettes for.

Fra 3. juli i fjor skulle sigarettfiltre som inneholder plast merkes med dette, som følge av EUs direktiv om plastprodukter. Snart ett år senere selges det fortsatt sigaretter uten denne merkeordningen, selv om de inneholder plast.

Merkekravet omfatter primært tobakksprodusentene og de som omsetter sigarettene. Det betyr også importører og norske produsenter.

Det er foreløpig ikke gjennomført noen undersøkelse om hvorvidt merkekravet har hatt noen effekt i Norge. Men det er helt på det rene at det fortsatt kastes mange sigarettsneiper i naturen.

Miljøorganisasjoner vil ha forbud

Dagsavisen skriver videre at miljøorganisasjoner ønsker et forbud mot plast i sigaretter.  Det er det uvisst om det blir.

Plasten i sigarettfiltrene er der av helsemessige årsaker, og skal fange opp nikotin, tjære, tungmetaller og andre giftige kjemikalier som finnes i sigarettene.

Kilde: Dagsavisen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096