23948sdkhjf

Golfballer er blitt et større miljøproblem

Såkalte «villballer» blir liggende i naturen og i vann slik at de mange steder er blitt et miljøproblem.

Spesielt er treningsbaner utsatt fordi mange slår ballene utenfor selve de oppmerkede områdene.

En slik bane er Fana Golfklubbs bane i Bergen.

Bergen Elveforums Terje Aarsand har satt seg som mål å finne ut hvor stort miljøproblem såkalte «villballer» kan være. Og det han har funnet, har ikke vært særlig oppløftende for miljøet, skriver NRK.

Tusenvis av baller i naturen

Fana Golfbane ligger langs Steinsvikvassdraget, en elv som renner ut i Nordåsvannet.

– Tusenvis av golfballer har spredt seg rundt i naturen, langs vannkanter og nedover elven, forteller Aarsand til NRK.

Vasssdraget er et av byens sjøørret-vassdag. Men langs elva har Aarsand funnet svært mange baller både i og utenfor vannet. Baller som ligger i siv og mose. Han mener at dette er helt uakseptabelt i et sjøørret-vassdrag.

Laget av plast og naturgummi

Ifølge Store norske leksikon er en golfball laget med et ruglet skall av plast eller balata (en slags naturgummi) og en kjerne av enten massiv, hard gummi eller av viklede gummibånd med væskefylt sentrum.

VED VANNET: Fana Golfklubb utslagspunkt er ved vannet, og mange av ballene som slås ut havner som "villballer" i vannet, blir ført ned til vassdraget i nærheten. FOTO: FANA GOLFKLUBB

Ballene som brukes ved Fana Golfklubbs bane er seks gram lettere enn vanlige golfballer. Det gjør at de ikke synker, men likevel er det svært mange baller som blir borte. Et av siktepunktene på treningsbanen ligger uti vannet, og det skal være oppsamlingslenser som samler opp ballene. Men når flere 100 baller slås ut på vannet i løpet av en dag, er det mange baller som ikke blir samlet opp av båten de har. En del av ballene synker også til grunnen.

Innrømmer at de har skapt et miljøproblem

Til NRK sier styreleder Arvid Jacobsen i golfklubben at han innrømmer at de har skapt et miljøproblem.

– Det er våre baller. De skal ikke være i vassdraget. Det liker vi fryktelig dårlig. Vi vil verken miste verdiene eller forurense, sier han.

 

 

– Vi har kontroll. Ballene skal ikke ut i naturen. Og vi skal rydde opp i løpet av uken. Vi skal oppføre oss som folk, legger han til.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125