23948sdkhjf

Forskere fant plastpartikler i menneskeblod

For første gang er det påvist plastpartikler i blodet til mennesker.

Tidligere er det funnet plastpartikler i blodet til dyr, men nå har forskere ved Amsterdam Universitet også funnet slike partikler i blodet til mennesker.

Professor Dick Vethaak understreker at det er snakk om små mengder. For å finne plastpartiklene måtte forskerne ta i bruk en ny metode for å finne dem, skriver Reuters.

Hos 17 av 22 personer

Ifølge professoren ble blodet til 22 personer undersøkt. I 17 av blodprøvene fant man plastpartikler. Resultatet av undersøkelsen er omtalt i forskningsmagasinet Environment International.

Det er ikke kartlagt om menneskene har fått partiklene i blodet fordi det har pustet det inn, eller spist eller drukket dem. Det er heller ikke klart hva dette har å bety for helsen til de som har fått det i kroppen, men dette er noe forskerne vil gå i gang med å se nærmere på.

– Vi må finne ut hva som skjer med disse partiklene i kroppen. Vi vet ikke om det bygger seg opp, eller om nyrene klarer å kvitte seg med det, sier Vethaak.

Tre tips

Han presiserer at vi alle utsettes for en mengde ulike partikler hele tiden, men plast hører ikke hjemme i kroppen. Han har tre tips til forbrukerne som ønsker å begrense plastpartikler: Det er å ikke varme opp mat i plastemballasje, ikke la mat og drikke ligge lenge i plast og luft godt ut hjemme.

I en tredel av prøvene ble det funnet plast som blant annet brukes i matemballasje.

Kilde: Reuters

Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125