23948sdkhjf

WWF: Plastforurensningen i havet kan firedobles innen 2050

- Plastforsøpling er et globalt problem, og vi trenger globale løsninger for å takle den, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
  1. februar, i underkant av tre uker før et avgjørende møte i FNs miljøforsamling i Nairobi, Kenya, lanserer WWF en ny rapport: Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems (PDF).

Rapporten sammenfatter over 2590 studier og er den hittil mest omfattende analysen av effektene fra marin forsøpling.

Den fastslår blant annet at plastforsøplingen i våre hav vil firedobles innen 2050, noe som gjør at enda flere steder får kritiske mengder mikroplast som truer både dyre- og planteliv, om ikke tiltak iverksettes nå.

– Alle beregninger viser en betydelig vekst i plastforsøpling i årene som kommer. Dette er alvorlig, og det er viktig at Norge og verdens ledere ikke glemmer at vi befinner oss i en plastkrise, sier Andaur.

Stor påvirkning på viktige økosystemer

Den nye rapporten gir en beskrivelse av påvirkningen plastforurensning har på biologisk mangfold, marine arter og økosystemer.

Den sier blant annet at 88 prosent av undersøkte marine arter er negativt påvirket av plast.

For eksempel er det anslått at opptil 90 prosent av alle sjøfugler og over halvparten av alle havskilpadder får i seg plast.

Negativ påvirkning fra plastforurensning er påvist i de fleste artsgrupper, og vi ser at flere av verdens viktigste marine økosystemer, som korallrev og mangrover, er spesielt utsatte.

BEKYMRET: Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond er bekymret for plastforurensningen i havet. ELIN EIKE WORREN/WWF VERDENS NATURFOND

– Når plastavfallet først havner i havet, er det nesten umulig å rydde opp. Plasten brytes opp i mindre og mindre biter, og konsentrasjonen av mikro- og nanoplast øker. Vi ser at plastpartikler er funnet i fordøyelsen hos en rekke fugler og dyr, sier Andaur.

– Plastforurensning hindrer også plantevekst, og dermed gjør økosystemene våre mer sårbare for f.eks. klimaendringer. Blir bitene små nok, tror forskere at plasten kan gå inn i blodomløpet og lagres i kroppsvev hos både dyr og mennesker, fortsetter hun.

Rapporten er laget av Alfred Wegener Institute Helmholtz Centre for Polar and Marine Research på oppdrag fra WWF.

Avgjørende møte

  1. februar møtes verdens ledere til FNs miljøforsamling (UNEA) i Nairobi, Kenya.

Norge og Espen Barth Eide har presidentskapet.

– Over 150 land har nå uttrykt støtte til å få på plass en ny global avtale mot plastforsøpling. Med et så klart flertall i ryggen har vi store forhåpninger til Norge og UNEA-president Espen Barth Eide, sier Andaur og understreker at plastkrisen er et av vår tids raskest voksende miljøproblemer.

– Vi trenger globale løsninger for å takle den. En global, ambisiøs og rettslig bindende avtale er et av tiltakene som er nødvendig for å få de store, gjennomgripende endringene som trengs.

Kilde: WWF Verdens Naturfond

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.312