23948sdkhjf

Vartdal Plast: Verdens første fiskekasser av EPS basert på kjemisk resirkulert plast

Råvareprodusenten BASF, Vartdal Plast som konverterer EPS-perlene til filet-fiskekasser og Bremnes Seashore som bruker kassene til transporten av en del av deres høykvalitetslaks, har gått sammen om å lansere verdens første fiskekasser av EPS basert på kjemisk resirkulert plast. Nå lanseres verdensnyheten i Norge.

- EPSen er kjent og kjær, med svært gode egenskaper for en trygg kjølekilde. En trygg kjølekilde er viktig for matvaretryggheten, og for å unngå matsvinn. For oss i Bremnes Seashore er det interessant å prøve et alternativ der klima- og miljøavtrykket fra EPS blir vesentlig redusert, og vi setter alltid pris på slike sirkulærøkonomiske initiativ, sier Simon Nesse Økland, utviklingssjef i Bremnes Seashore.

Emballasje med matvaregodkjenning og jomfruelig kvalitet

Som følge av produksjonsprosessen har Styropor Ccycled de samme egenskapene som konvensjonell Styropor. De gode emballasjeegenskapene blir opprettholdt, slik som isolasjonsevne og støytmotstand med god bøye- og stablestyrke, som er avgjørende for å holde fisken fersk og trygg samtidig. I produksjonen av emballasjeråvaren, som har blitt velkjent de siste 70 årene, erstatter pyrolyseolje fossile råvarer. BASF henter denne oljen fra teknologipartnere som bruker en termo-kjemisk prosess kalt pyrolyse for å transformere forbrukernes plastavfall, som ellers ville blitt brukt til energigjenvinning eller gått til deponi, til dette sekundære råstoffet.

BASF bruker deretter oljen helt i starten av verdikjeden til å produsere ny plast og andre produkt. Siden resirkulerte og fossile råvarer blir blandet i produksjonen og ikke kan skilles ut fra hverandre, blir den resirkulerte delen allokert til Styropor Ccycled ved hjelp av en massebalanse-metode. Både tildelingsprosessen og selve produktet er sertifisert av en uavhengig revisor.

Sammenliknet med konvensjonell Styropor, blir minst 50 prosent CO2 spart i produksjonen av Styropor Ccycled.

Styropor Ccycled for alle nøkkelapplikasjoner i BASFs EPS produktportefølje

- Kjemisk resirkulering av plastavfall er ikke bare avgjørende for å nå de europeiske målene for sirkulærøkonomi, men er også veldig nyttig for applikasjoner med høye kvalitets- og trygghetskrav, som for eksempel beskyttende emballasje, farmasiemballasje og matemballasje. Vi er derfor veldig stolte av ChemCycling-prosjektet med Bremnes Seashore for EPS-kasser og vi er veldig glade for å ha bidratt i deres bærekraftsatsing, sier Klaus Ries, leder for BASFs Syrenic Business Europe.

SAMME EGENSKAPENE: Som følge av produksjonsprosessen har Styropor Ccycled de samme egenskapene som konvensjonell Styropor. FOTO: VARTDAL PLAST

Også for produsenten Vartdal Plast gir Styropor Ccycled mange fordeler, siden produktet er identisk med nytt materiale. Derfor trenger man ikke å justere produksjonsprosessen. Selskapet og produktene deres er sertifisert i samsvar med ecoloop-sertifiseringsprogrammet, som bekrefter at produktene er laget med 100 prosent resirkulert materiale som råvare.

- Bremnes Seashore har vært kunde av Vartdal Plast i flere 10-år, og vi er glade for at de er den første kunden som velger Vartdal Plast AIRBOX LOOP, en fiskekasse av EPS laget av 100 prosent Styropor Ccycled-råstoff, som kommer fra kjemisk resirkulert plast, sier Jan Endre Vartdal, eier og daglig leder i Vartdal Plast.

- Målet vårt er å transformere hele produksjonen vår fra å bruke fossilbaserte råvarer til å bruke fossilfrie eller resirkulerte råvarer. Ved å bruke Styropor Ccycled-råstoff fra BASF, kan vi starte denne transformasjonen i nært samarbeid med kundene våre, uten at det påvirker kvalitet og egenskaper ved resirkulering, sier han videre.

Sirkulærøkonomi i aksjon: Fiskekasser kan resirkuleres og blir resirkulert

Fiskekassen er et viktig produkt i EPS-produktfamilien. Verdens første fiskekasse i EPS ble laget i 1965 og disse kassene har senere blitt et avgjørende verktøy for å transportere fersk fisk verden over. Med en snittvekt på 0,6 kg pr kasse inneholder en standard fiskekasse 22 kg fersk fisk. I tillegg er fiskekasser av EPS enkle å resirkulere og blir resirkulert i Skandinavia og andre europeiske land. Av denne grunn blir fiskekasser samlet inn, komprimert og etter hvert knust i små biter. De små bitene av EPS blir videre brukt som råvare for produksjon av ny polystyren som blir brukt til mange formål, for eksempel isolasjonsplater.

- Som plastprodusent har vi et ansvar for å bidra til at produktene våre kommer tilbake i loopen. Av den grunn har vi satt opp to høykapasitets-komprimeringsanlegg i Midt-Norge og på Østlandet. Ved å bruke returfrakt, samler våre egne biler inn EPS fra avfallsmottak, prosessanlegg og opphentingspunkt for byggsektoren. Bilene tar EPSen med tilbake til våre komprimeringsanlegg der den blir knust, komprimert og palletert klar for resirkulering. Vårt langsiktige mål er å føre det komprimerte materialet tilbake i vår egen produktserie, Vartdal Loop som bare består av produkt av resirkulerte eller fossilfrie råvarer, legger Jan Endre Vartdal til.

Kilde: Vartdal Plast

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.126