23948sdkhjf

Økende leveringstider for plast

Det er generelt økende leveringstider på plast. Særlig på POM, hvor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel gjør seg gjeldende og preger prisbildet. Alle plastpriser er i større og mindre grad i bevegelse, og vi må forvente ytterligere økninger i nær fremtid.

Ekstremt høye energipriser har satt ny fart i mange av materialprisene i løpet av november.

Flere stålverk har innført energitillegg på 200 euro per tonn. Transportmarkedet generelt og kontainermarkedet spesielt er meget stramt, det er ingen nedgang i fraktpriser å se kommende periode.

Det skriver Astrup AS i sin markedsrapport for november.

Det er generelt økende leveringstider på plast. Særlig på POM, hvor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel gjør seg gjeldende og preger prisbildet. Alle plastpriser er i større og mindre grad i bevegelse, og vi må forvente ytterligere økninger i nær fremtid.

Kontainerrederiene tjente i tredje kvartal mer penger enn tech-gigantene Apple og Microsoft til sammen. På LME har det vært en litt blandet utvikling med økning i nikkel, nokså flatt på kobber og nedgang på rå-aluminium. En svakere krone korrigerer dette bildet en hel del, fra gjennomsnitt i oktober har dollar styrket seg 7 prosent til nivået i dag.

Fortsatt magnesium-mangel

Mangelen på magnesium (Mg) er fremdeles en kritisk utfordring i aluminium, men de fleste verkene ser ut til å ha sikret seg dette viktige legeringselementet for første kvartal. Prisen er meget høy og påvirker selvsagt legeringene med høy andel Mg mest, som 5000-serien i aluminium. Bilindustrien i Europa er storforbrukere av stål og metaller, men produksjonen er nå redusert (Mercedes og Volkswagen) av mangel på komponenter.

Norsk PMI gikk betydelig opp til 63,7 for november, som er det høyeste nivået på fire år.  Oljeprisen har korrigert 14 prosent ned siste måned, men er likevel opp 52 prosent siste år. Knappheten på standard plater og coil i aluminium blir trolig noe mindre utover vinteren, men de europeiske verkene er alle fullbooket. Derimot blir det fortsatt utfordrende på skipsplater og andre kvalitetene med høyt innhold av magnesium (Mg). Flere europeiske valseverk har stoppet å tilby legeringer med høy andel Mg. Også en del tykkere plater, stor bolt og store rør er det mangel på. På ekstruderte produkter er etterspørselen noe lavere noe som er vanlig for årstiden. Outokumpu har fremdeles sterk etterspørsel på rustbestandige materialer fra Europa og booker nå for mai.

Skrotprisen på spesialstål gikk opp til 4394 kr/tonn for 520M i desember. Legeringstillegget på rustbestandige materialer økte i desember, og prognosen for januar er ny økning. Det er generelt økende leveringstider på plast. Særlig på POM, hvor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel gjør seg gjeldende og preger prisbildet. Alle plastpriser er i større og mindre grad i bevegelse, og vi må forvente ytterligere økninger i nær fremtid. Kobberprisen økte i november og det gir et løft i prisene på kobber, messing og bronse.

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078