23948sdkhjf

Engangssokker av plast blir historie hos Aibel

Blå overtrekkssokker laget av plast er en stor forurensningskilde. Hos Aibel har de tatt grep, og nå blir trolig sokkene historie.

De blå overtrekkssokkene er noe du finner mange steder. På lege- eller tannlegekontore, i svømmehaller og i hjemmesykepleien. Problemet er at dette er engangsprodukter som skal kastes etter bruk. Klart det blir mye plastsøppel av disse.

Men ved Aibels hovedkontor i Haugesund har man nå kanskje funnet en løsning på utfordringene. De blå overtrekssokkene i plast har vært i bruk lenge hos oljeserviceselskapet, men nå har man investert i en matte som kan gjøre dem overflødige.

– Jeg synes det er fantastisk. Plast er en utfordring for miljøet. Og nå klarer vi å fjerne store deler av dette, sier verftsdirektør Ole Sandvik ved Aibel, til NRK.

En helt ny dørmatte testes nå ut på plattformen P2 til Johan Sverdrup-feltet. Dørmatta samler opp smuss og skitt, og erstatter dermed blåsokkene, skriver NRK.

Også ved Aker Solutions på Stord har man innført liknende tiltak med bruk av matter i stedet for blå overtrekkssoker av plast.

DØRMATTER: Aker Solutions Stord har valgt bort engangssokkene i plast og gått for dørmatter i stedet. FOTO: NORENGROS

Aibel har forresten regnet ut at dørmattene sparer de for opp mot 7000 overtrekkssokker hver dag. Foreløpig er dørmatteprosjektet under utprøving på to år, og i løpet av de to årene vil man kunne spare selskapet og miljøet for mellom to og tre miliioner overtrekkssokker i plast.

Mange av sokkene kan havne i Karmsundet og forurense vannet. Nå kan det bli slutt på dette. Dørmattene er mer solide enn vanlige dørmatter, og tåler mye tråkking.

Og ikke nok med miljøgevinsten. Det er nå enklere for ansatte å ta seg inn kun ved å tråkke på matta enn å ta på seg sokkene. Mattene blir rengjort en gang i uka.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.281