23948sdkhjf

Nå skal brusflaskene resirkuleres i Norge

– Dette er et godt eksempel på hvordan det skapes grønn industri, omstilling og arbeidsplasser, sa finansminister Jan Tore Sanner da han i dag åpnet fabrikken som skal resirkulere over 500 millioner panteflasker hvert år i Norge.

Hittil har norske panteflasker blitt sendt utenlands for å få nytt liv. Nå har panteselskapet Infinitum og Veolia investert 220 millioner kroner i et av verdens mest moderne resirkuleringsanlegg, med kapasitet til å resirkulere 25 000 tonn plast årlig. Fabrikken ligger på Heia i Lillestrøm kommune.

Miljøvennlig, sirkulær økonomi

– Dette er et viktig skritt på veien mot en komplett sirkulær økonomi for drikkeflasker i Norge. Nå slipper vi å sende flaskene våre utenlands for resirkulering, og det betyr færre trailere på veiene og reduserte utslipp, forteller adm.dir. Kjell Olav Maldum i Infinitum. 

Resirkuleringsanlegget er nabo til Infinitums sorteringsanlegg, der flasker og bokser fra panteautomater i hele landet sorteres og komprimeres. 

Jan Tore Sanner Infitum

ÅPNET: Finansminister Jan Tore Sanner åpnet fabrikken som skal resirkulere over 500 millioner panteflasker hvert år i Norge. FOTO: KATRINE LUNKE

– Alle snakker om sirkulær økonomi, vi viser det i praksis. Veolia kjøper plastflaskene våre og lager plastpellets, som igjen selges til flaskeprodusenter som selger flaskeemner til bryggeriene. Hele kjeden er basert på tilbud og etterspørsel, forklarer Maldum. 

Ber om ny avgift

Nå ønsker drikkevarebransjen at myndighetene skal innføre en materialavgift på ny plast.

– Vi vil at det skal bli mer lønnsomt for bryggeriene å velge flasker med en høy andel resirkulert plast. I dag lages mange flasker av ny plast, og det er ikke det beste for klimaet, sier Infinitum-sjefen.

 

– Anlegget viser at vi er i front i verden, og jeg gleder meg til vi tar ytterligere skritt i retning sirkulær økonomi, sa finansminister Jan Tore Sanner etter rundturen i den nye resirkuleringsfabrikken. 

 

Kilde: Pressemelding

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.253