23948sdkhjf

Prosjekt har medført store energibesparelser for dansk plastindustri

Siden 2015 har Plastindustrien og Energimyndghetene i Danmark sammen med 23 danske plastvirksomheder vært en del av et prosjekt med fokus på å redusere energiforbruket og minske CO2-utslippene.

Prosjektet er nå blitt avsluttet og har resultert i om lag 300 energispare-prosjekter utført av de medvirkende virksomhetene med en samlet investering på ca. 100 millioner danske kroner i energibesparende tiltak.

Som en del av prosjektet har virksomhetene fått et tilskudd til betalingen av den danske PSO-avgiften. Innsatsen har medført besparelser på ca. 25.000 MWh årlig,  tilsvarende et minsket CO2-utslipp på 5.500 tonn årlig.

Imponert

Plastindustriens adm. direktør Thomas Drustrup gleder seg over resultatene i prosjektet:

– Jeg er imponert over de store besparelsene som våre virksomheter har oppnådd gjennom de seneste fem års arbeide. Det er et godt eksempel på hvordan den danske plastbransjen både kan bidra til å redusere CO2-utslippene og samtidig styrke konkurranseevnen. Erfaringene viser at det er fullt mulig å oppnå Plastindustriens ambisjon om at Danmark skal være et foregangsland for framtidens plastproduksjon, sier han.

Han får støtte fra Stig Uffe Pedersen, som er viseadministrerende direktør i danske i Energistyrelsen:

– Energistyrelsen har gode erfaringer med avtaleordninger med arbeidslivet som en måte å fremme energibesparelser på. Derfor har det vært godt å se at så mange bedrifter i en bransjeavtale har vært interesserte i å inngå i en fellesavtale i Avtaleordningen om tilskudd til lempelser av PSO-avgiften. Fra begynnelse til slutt har virksomhetene i fellesavtalen arbeidet grundig og langsiktig med kravene i avtaleordningen, noe som har gjort det mulig å gjennomføre konkrete tiltak for energibesparelse, sier han.

-Verdifullt å invitere konkurrenter

Også de deltakende virksomhetene er positive til resultatene av prosjektet. Frykten for å invitere konkurrenter «innenfor» har vist seg å være grunnløs.

Det sier produktsjef Lars Lindblad LETBEK i Tistrup:

– Det har vært strålende å involvere andre kolleger i bransjen. Det har gjort at det har vært gøy å være med. Selv om vi er konkurrenter, har vi snakket åpent om optimaliseringer, og hva som gir mening. Der er faktisk inge av de 23 bedriftene  virksomheder, som likner på hverandre 100 prosent, men vi har fått verdifull sparring på tvers av åre ulike måter å produsere på, sier Lindblad til Plastindustrien.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093