23948sdkhjf

Råvaremangelen hindrer svensk gjenopphenting

Svenske Ikems neste konjunkturundersøkelse blant sine medlemsbedrifter viser at svenske bedrifter innen plast-, kjemi- og gummiindustrien ser på positivt på framtiden. Men samtidig er det stor uro for mangelen på plastråvarer.

Svensk kjemi-, plast- og gummiindustri er inne i en sterk vekstfase. Flere av Ikems medlemsbedrifter har overgått sine prognoser for første kvartal, men den sterke veksten har skapt leveranse- og forsyningsutfordringer.

Det er plastnet.se som skriver dette. Det er lite som tyder på at situasjonen er annerledes for norsk plastbransje.

Sju av 10 svenske kjemi-, plast- og gummiselskap oppgir at de på forskjellige måter påvirkes av dette. Av de rammede bedriftene opplyser knapt 90 prosent at de har vansker med å få tak i plastråvarer. 60 prosent opplyser at prisene på plastråvarer har økt kraftig.

Sjeføkonom Carl Eckerdal hos Ikem, er urolig for at råvaremangelen og de økte kostnadene dette fører mede seg, kan komme til å påvirke den allmenne inflasjonsutviklingen framover.

- Kostnadene på mange råvarer og på transport har økt betydelig i kjølvannet av den verdensomspennende gjenopprettingen i løpet av andre halvår. Her finnes det selvfølgelig grenser for hvor lenge industrien er interessert i å være en «støtdemper» for å minske sine egne marginer som følge av kostnadsøkningene. Så lenge den globale etterspørselen fortsette rå overgå forsyningen øker dermed mulighetene for å føre kostnadsøkningene videre til kundene. Dette vil igjen drive inflasjonen, sier Eckerdal i en pressemelding.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.172