23948sdkhjf

En hardt rammet plastbransje

Det rapporteres nå om kraftig økte råvarepriser og leveringsproblemer for plastindustrien.

Ifølge Innovations och kemiindustriarna i Sverige (IKEM) er problemet med leveranser så stort at det er en risiko for at svenske plastproduserende bedrifter kan bli tvunget til å stenge ned deler av sin produksjon, skriver plastnet.se.

Først og fremst er det polyolefineren, polyeten och polypropen, som er hardest rammet, men også flere andre materialtyper, blant annet PVC og polyamider er også påvirket.

Fra Tyskland rapporterer Industriforeningen for plastemballasje at 80 prosent av de tyske produsentene av plastemballasje mener at deres produksjon allerede nå er begrenset grunnet plastråvaremangelen. De mener også at snart kan få problemer med å levere produkter. De tyske plastemballasje-produsentene forventer også at mangelen på råvarer til plastindustrien vil fortsette eller til å med bli verre de neste ukene.

Bedriftene blant IKEMs medlemmer føler en uro for at de kan komme til å bli tvunget til å stenge ned sin produksjon på grunn av mangel på materialer eller for at det blir for dyrt å produsere.

- Det er tøffest for de bedriftene som kjøper inn sine materialer løpende via spotmarkedet, men også for de som har bundet seg opp i lengre leveranseavtaler har problemer med å få de volumene som de ønsker seg akkurat nå, sier Henrik Oxfall. Han er ansvarlig for plastprodusenter hos IKEM.

Etterspørselen etter plastråvarer økte kraftig og langt mer enn forventet mot sluttenav 2020. Etter dette har etterspørselen stadig økt, noe som har drevet prisene oppover. Store volum med råmaterialer produsert i USA og Saudi-Arabia er blitt omdirigert til det asiatiske markedet i stedet for å komme til det europeiske markedet.

- Det er for tiden et unormalt høyt antall deklarerte Force Majeure fra de selskapene som produserer plastråvarene og primærproduktene til plasten. For to uker var det snakk om ca 30 aktive Force Majeure, noe som er tre ganger så mange som et halvt år siden. En majoritet av disse berører produksjonen av polyelefiner, sier Oxfall.

Årsakene til det høye antallet Forve Majeure er mange, men orkansesongen sist høst rammet flere raffenerier. I tillegg var den ekstreme kuldeperioden i Texas en medvirkende årsak, skriver plastnet.se.

Det er i tillegg for tiden også en ubalanse i transportsystemet på grunn av endrede transportmønstre som følge av covid-19. Tomme fraktcontainere er ikke der de skal være. De kan være på et helt annet enn der materialene skal transporteres fra, og da fungerer ikke leveransene.

- Alt dette har resultert i den vanskelige situasjonen vi når overfor. Noen prognose for hvor lenge problemet kommer til å vare finnes ikke på nåværende tidspunkt. Årsakene er så komplekse og varierende i sin natur, sier Henrik Oxfall til plastnet.se avslutningsvis.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11