23948sdkhjf

- Vi må bli mer ambisiøse

Bransjeorganisasjonen Plastindustrien og ingeniørforeningen IDA etterspør ambisjoner i den danske regjeringens utkast til en handlingsplan for sirkulær økonomi. Det går fram av en felles pressemelding.

Begge parter foreslår at handlingsplanen for sirkulær økonomi brukes til at få fokus på kvalitet i gjenbruket, blant annet ved å arbeide for at det på EU-nivå iverksettes en revisjon av avfallshiarkiet, så det i stigende grad skiller mellom hvilken kvalitet der er forbundet med en spesiell form for gjenbruk.

Det skriver plastforum.dk.

Plastindustriens miljøpolitiske leder, Christina Busk, sier at man dessverre må konstatere at handlingsplanen er mangelfull.

-  Vi vil gjerne ha at man fra politisk side går mer på offensiven, når det for eksempel gjelder å etterspørre produkter av gjenbrukt plast. Videre er det svært viktig at sorteringen av husholdningsavfall løpende blir evaluert, så det hele tiden er fokus på å få mer gjenbrukskvalitet ut av prosessen, sier hun.

Aske Guldberg i IDAs ekspertgruppe for sirkulær økonomi sier, at de ikke kommer særlig langt hvis handlingsplanen ikke blir mer ambisiøs.

- Dermed går vi glipp av klimagevinster, nye arbeidsplasser og et potentielt eksporteventyr. Derfor skal vi gripe muligheten og gjøre handlingsplanen bedre og mer visjonær, sier han.

- Hvis en matvareemballasje kan gjenbrukes til en ny matvareemballasje, er det å foretrekke sammenlignet med at matvareemballasjen eksempelvis blir brukt som fyllstoff i en veibelegging. Videre bør man overveie hvordan forholdet mellom mekanisk og kjemisk gjenbruk ser ut når nå den teknologiske utviklingen beveger seg svært raskt. Det er behov for en tydeliggjøring av når kjemisk behandling av plast bliver betraktet som gjenbruk, sier Christina Busk, som en kommentar til mer fokus på kvaliteten i gjenbruket. Det skal simpelthen defineres en forskjell.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094