23948sdkhjf

Første nasjonale plast-ryddeprogram

Et nasjonalt ryddeprogram lang strendene her til lands er nå blitt en realitet.

Et nasjonalt ryddeprogram lang strendene her til lands er nå blitt en realitet.

Ryddeprogrammet går under navnet «Rydd Norge», og har som målsetning å få ryddet Norskekysten for plast og annen søppel. Det er avsatt 100 millioner kroner til programmet, og det er fem aktører som har fått jobben med å rydde i år. De tre fylkene hvor det skal ryddes er Vestland, Nordland og Trøndelag, skriver NRK.

Gulen Dive Resort på Bulandet er en av aktørene som nå skal ta seg oppryddingen av plast langs strendene framfor å ta med turister på dykking i fjorder på Vestlandet.

-Men siden det ikke er mange turistene for tiden, så er det fint å kunne gjøre en god jobb med å rydde plast langs Norges kystlinje, mener daglig leder Ørjan Sandnes.

Pengene som er avsatt til programmet – mer enn 100 millioner kroner – kommer fra Handelens Miljøfond.

Det er første gang det blir gått strukturert til verks for å fjerne avfall fra strender her i landet. Mai Kristin Martinsen i Handelens Miljøfond uttaler til NRK at man trenger proffe ryddere til programmet, noe dykkerne er. De kommer til på steder hvor vanlige strandryddere ikke kommer til, og særlig vinterstid kan det være vanskelig å få ryddet strendene godt nok.

Fjordane Friluftsråd har lansert en egen strandryddepakke for bedrifter som vil være med på dugnaden. Det betyr at bedrifter betaler en viss sum i året, og så får de ansatte bruke en dag i naturen sammen med dykkerne til rydding og andre aktiviteter. Håpet er at inntektene skal genererere nok til at de selv kan komme seg ut i krevende ryddeområder – også om vinteren.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078