23948sdkhjf

Utviklingssamarbeid tre/plast gir spennende miljøforbedringer

Norske Skog Saugbrugs har siden 2006 jobbet med utvikling av nye og bærekraftige produkter. Nanocelluloseproduktet CEBINA er utviklet i løpet av de siste 10 årene ved Saugbrugs. Det er produkter av fibrillert cellulose som gir forbedrede flytegenskaper, anti-drypp effekt og kan brukes som armering i andre materialer, blant annet i epoksyprodukter.

I en pressemelding fra Norske Skog Saugbrugs fortelles det at anvendelsen av Cebina spenner fra styrkeøkning i papir og lim til anti-drypp effekt i maling. En videreutvikling sammen med bl.a. Re-Turn i Fredrikstad har gitt spennende løsninger for bl.a. bruk i epoksy. Etter omfattende markedsføringsarbeid selges nå produktene til flere eksterne kunder i Norge og internasjonalt.

– Salget i siste kvartal i år er utrolig spennende. Vi har klart å etablere et godt samarbeid med aktører som har sett potensialet i det grønne og bærekraftige produktet vårt, sier Hugo Harstad, direktør for Cebinas forretningsutvikling i Norske Skog Saugbrugs.

Fibriller på nano-nivå

Cebina lages ved å bryte ned trefiber til treets minste byggeklosser – fibriller, som danner et nettverk av lange tråder av mikrolengde og nanotykkelse. Produktet danner et nettverk av mikrolengder i nanobredde. Ett gram er nok til å dekke en hel tennisbane, eller strekkes åtte ganger rundt jorden. De utrolige overflate- og lengdeegenskapene gir produktet unike kvaliteter og store muligheter.

Re-Turn AS er utviklingspartner

Videreutviklingen av Cebina foregår for fullt. Saugbrugs jobber blant annet sammen med Re-Turn i Fredrikstad for å finne nye applikasjoner. I 2020 har en ny variant blitt tatt frem hvor vannet som fibrillene er suspendert i, er blitt erstattet med en polymer. Dette muliggjør anvendelse i epoksy gulvbelegg og lim.

SAMARBEID: Gründer Stein Dietrichson i Re-Turn er stolt over at Cebina i samarbeid med andre nå er utvikling gjennom storskala produksjonstester og ved legging av gulv. FOTO: RE-TURN

I samarbeid med Re-Turn, Gjøco og Solberg Gulv & Industribelegg har Saugbrugs utviklet Cebina gjennom storskala produksjonstester og ved legging av gulv. I november ble det første gulvet lagt på et 60 kvadratmeters areal ved Saugbrugs, etterfulgt av et 400 kvadratmeters areal nå i desember.

– Cebina erstatter dagens fyllmiddel ved å gi økt tykkelse og bedre flytegenskaper i epoksyen. Løsningen er spesielt interessant fordi den helsemessig overgår dagens produkter og gir tidsbesparelse. I tillegg muliggjør teknologien mer bærekraftige løsninger for lim og maling. Produksjonskapasiteten av de nye Cebina-produktene vil utvides i takt med forventet etterspørsel, sier Hugo Harstad.

Stein Dietrichson, gründer av Re-Turn AS, forteller til plastforum.no at han hadde ideen til en slik løsning og at en utvikling og et patent med ny nanoteknologi er blitt jobbet med av ingeniørene i Re-Turn de siste fire årene. Eier og daglig leder i Solberg Gulv & Industribelegg, Jørn Solberg, fremhever det tidsbesparende og helseutfordringene i forhold til eksisterende løsninger. Han forteller at produktet flyter godt på horisontale flater og fungerer godt på vegg uten å sige.

Langt utviklingsarbeid – mer i pipeline

Forskningsarbeidet på slike produkter startet hos Saugbrugs allerede i 2006, med oppstart av industriell produksjon i 2017. Norges forskningsråd og Innovasjon Norge har vært viktige bidragsytere i arbeidet. Cebina var i utgangspunktet planlagt benyttet i papirproduktene til Saugbrugs, men viste seg raskt å ha potensiale i et spekter av anvendelser. Utvikling av nye bærekraftige produkter krever godt samarbeid med både forsknings- og utviklings-institusjoner, og industri.

Det fremheves at Norske Skog Saugbrugs i dette arbeidet har et nært samarbeid med forskningsaktørene PFI RISE, NORCE og Re-Turn AS og at man i tillegg til Cebina har utviklet biogass-produksjon fra rensevann og teknologi knyttet til anvendelse av returplast styrket med trefiber.

Om Norske Skog Saugbrugs

Norske Skog Saugbrugs har 450 ansatte og en omsetning på NOK 2,0 milliarder samt en produksjonskapasitet på 330 000 tonn (fra 1. januar 2021) magasinpapir med hovedmarkeder i Europa og Nord-Amerika. Saugbrugs produserer årlig 2,7 mill nm3 biogass.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.266