23948sdkhjf

MDG vil ha plastavgift

Og plastavgiften er det produsenter og importører som skal betale, skriver partiet i sitt alternative statsbudsjett for 2021.

- Vi vil at Norge også skal være verdensledende i kampen mot plastkrisen også. Det sier Miljøpartiet De Grønnes byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Marie Nguyen Berg til Dagsavisen.

I MDGs alternative statsbudsjett-forslag for nest foreslår partiet å innføre en avgift på 10 kroner for hvert tonn med fossil plastemballasje og 5 kroner pr tonn for resirkulert plast. Avisa skriver at avigften skal gjelde alle typer plast – uavhengig av produsentland, og at avgiftene vil utgjøre samlet 1,1 milliarder kroner pr år – ifølge partiets egne beregninger.

Videre mener MDG at det er plastprodusentene og -importørene som skal betale avgiften som partiet vil innføre.

- En plastavgift vil gi bedriftene en grunn til å redusere bruken av billig plast, sier Berg. På spørsmål om ikke dette vil føre til at produsentene og importørene vil flytte kostnaden over på forbrukerne, svarer Berg at man i stedet vil bruke inntektene til å gjøre det billigere å reparere og gjenbruke.

Hun mener at produsentene må selv ta et større ansvar for at plasten de produserer, må håndteres på en god måte, og derfor vil partiet at det skal stilles krav til at plast som produseres enten skal kunne gjenbruke eller gjenvinnes.

Gjenvinningsbransjen er ikke uenig med MDG i å innføre en plastavgift. Den av de som stiller seg positiv, er adm. dir. Kjell Olav Maldum i Infinitum.

- Vi foreslår en avgift som motiverer til økt bruk av resirkulert materiale. Ved å innføre en materialavgift på ny plast, blir det mer økonomisk lønnsomt å bruke resirkulert plast, sier han til Dagsavisen.

Flere land i EU har etablert en slik avgift, eller er i ferd med å innføre det. Spania, Italia og Storbritannia er land som jobber med saken.

- Hvis Norge skal nå EUs mål om materialgjenvinning må også norske myndigheter ta avgifter i bruk, sier Maldum avslutningsvis til avisa.

Kommenter artikkelen (2)
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094