23948sdkhjf

Mye plast i Akerselva

Lensesystemet TrashTrawl, som fanger opp avfall i Akerselva på vei ut i sjøen, har avdekket mye plast i elva.

Foreløpige analyser av avfallet i TrashTrawl viser at røyk og snus utgjør mesteparten av avfallet i Akerselva. Men det er også snusbokser, røykpakker og plasten rundt røykpakkene som er blitt fanget opp av lensene nederst i Akerselva. TrashTrawl-lensene fanger opp avfallet slik at det ikke går ut i sjøen.

Plastkoordinator i Oslo kommune, Synnøve Fagerhaug Dalen, sier til Dagsavisen at 18,5 prosent av avfallet er ruselaterte produkter. I tillegg kommer sprøyter og innpakningen og emballasjen til slike produkter.

- Mat- og drikkerelaterte produkter står for 16,5 prosent av søppelet i elva, sier Dalen videre. Dette er flasker, bokser, matemballasje, engangskopper og engangsbestikk, og alle disse tre kategoriene utgjør til sammen 60 prosent av alt avfallet fanget opp av TrashTrawl.

Lensene fanger primært opp avfall som flyter.

TrashTrawl er utviklet av Spilltech AS i Stokke, og ble tatt i bruk av Oslo kommune i Akerselva i fjor. Tallene som Dagsavisen refererer til fra perioden mai til september i år. Lensene bli tømt flere ganger i uka, og det er ikke lite som blir plukket opp. TrashTrawl er imidlertid ikke bare et miljøtiltak, men også et verktøy for å få oversikt over hvilke gjenstander som forsøpler mest. Det vil gjøre det enklere å sette i verk effektive tiltak som kan redusere forsøplingen.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096