23948sdkhjf

Begrenset koronaeffekt på halvfabrikat i plast

«Koronaviruset har gitt sjokkbølger i den globale økonomien, men effekten på markedet for halvfabrikat i stål, plast og metaller er foreløpig begrenset».

Det skriver salgs- og markedsdirektør Thomas Engen i Astrup i sin månedsrapport for april.

Han mener at bilindustrien er nok blant forbrukerne av materialer som blir hardest rammet. Salget av biler i Europa synes å være ned ca. 85 prosent i april og en mengde biler er på lager. Produksjonen har vært stengt ned i noen uker, men har nå startet forsiktig opp igjen.

Engen skriver at PMI–indeksene (innkjøpssjefenes forventninger) brukes gjerne til å gi et bilde av økonomiske utsikter, og for Europas del er den nærmest havarert på nivå omkring 13.

«For Norges del var det en marginal justering opp 0,6 til 42. Etter historisk store fluktuasjoner i den norske kronen i mars har utviklingen i april vært mer stabil. På tre måneder har kronen svekket seg med 12,5 prosent mot Euro og ligger i skrivende stund på litt under 11,5. Oljeprisen har også fått kjørt seg idet siste og ligger omkring 25 dollar per fat. Dette er langt under lønnsomhetsgrensen for nye felt, men fortsatt bærekraftig på en del eksisterende prosjekter», skriver Engen i sin månedsrapport.

For ikke lenge siden besluttet regjeringen å bremse norsk oljeproduksjon med ca. 10 prosent for å bidra til å skape mer balanse mellom tilbud og etterspørsel. Hydro kom med bedre resultater enn ventet for første kvartal, og aksjekursen spratt opp sist uke. Spesielt var markedet imponert over gjennomføringen av kostnadsreduksjoner, samt positive valutaeffekter. Endringene i metallprisene på LME er nokså tydelige, men effekten i norske kroner er minimal med en dollar på omkring 10,40 kroner.

BEGRENSET EFFEKT:- Koronaviruset har gitt sjokkbølger i den globale økonomien, men effekten på markedet for halvfabrikat i stål, plast og metaller er foreløpig begrenset, skriver salgs- og markedsdirektør hos Astrup, Thomas G. Engen, i sin månedrapport for april. FOTO: MORTEN DAHL

Italia og Spania har svært hardt rammet av korona-pandemien, men de fleste stål og metallverkene er i gang igjen. Salgs- og markedssjefen hos Astrup skriver at «det er litt kortere leveringstider fra de fleste verkene, etterspørsel fra Automotive er svært lav. Noen verk kjører i andre kvartal på redusert kapasitet. Outokumpu kan levere rustbestandige plater og bånd på ca. 6 uker, har levering i slutten av mai. På aluminium ligger Hydros valseverk i Norge på det samme, litt kortere på ubehandlet materiale. Pressverkene har fortsatt moderat etterspørsel og de fleste verkene i Norden kan levere på tre uker».

Avslutningsvis skriver Thomas Engen at «skrottillegget på stål gikk ned til 1983.- kr/ tonn for 520M, og gjennomsnitts-prisen på kobber gikk ned 15 øre per kilo. På plast halvfabrikat er det normal leverings-tid på mange materialer, men etterspørselen etter skjermer og visir (for smitteverntiltak) i transparent plast (PMMA, PC, A-PET, PETG, PVC) er fortsatt stor, og vi ser nå at også prisene kommer øke etter hvert.

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078