23948sdkhjf

Sugerør som oppløses i sjøvann

Ei gruppe europeiske forskere ved det spanske Univeritat Jaume I har sammen med selskapet Ocenic Resins, S.L. utviklet det første sugerøret av bioplasten PHA.

Det betyr at man har «funnet opp» et sugerør som er fullstendig bionedbrytbar både i vanlig jordkompost og i marine miljøer, skriver Plastfokus.dk.

PHA-bioplast (polyhydroxyalkanoate) er termoplaster framstilt ved mikrobiell gjæring av karbonbaserte råmaterialer. Egenskapene av PHA-polymerer kan kontrolleres og tilpasses avhengig av hvordan spesiifikke kombinasjoner av ulike monomerer inkorporeres i polymer-kjeden.

Ifølge Ocenic Resins er en viktig mijømessig fordel ved PHA-plast at de er naturlig syntesiseres av levende vesener. Det betyr at oppløsningen skjer spontant, så de kan tjene som mat til de samme bakteriene som produserer dem.

Av andre fordeler med sugerer i PHA er, at de i motsetning til papirbaserte sugerør kan motstå varme væsker og ikke avgi smak til den drikken som er brukt. Videre kan PHA-materialet behandles i henhold til velkjent plastforarbeidsteknologi, noe som gjør det til et attraktivt alternativ for bedrifter i bransjen.

Spanske Ocenic Resins har allerede begynt produksjonen av de bioplastbaserte sugerørene i større skala, og forbereder seg nå på en kommersiell lansering av dem.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094