23948sdkhjf

Ny polymer kan øke volumet mer enn 100 ganger

Svenske forskere ved laboratoriet for organisk elektronikk på Campus Norrköping, har oppdaget et nytt materiale: en ledende polymer, som kan øke volumet mer enn 100 ganger.

Materialet de har produsert i samarbeid med forskere ved Imperial College London. Volumendringen skjer når materialet er i en elektrolytt mens det blir utsatt for et elektrisk signal på + 0,8 volt.

Hvis materialet i stedet får en negativ puls på -0,8 volt, trekker det seg sammen igjen, nesten helt til sin opprinnelige form, skriver Linköping universitet i en pressemelding.

Dette melder Plastnet.

Dette er en betydelig større volumendring enn de som tidligere er rapportert, både ved ledende polymerer og i andre materialer der et elektrisk signal styrer volumendringen, opplyser forskerne.

I eksperimenter utført av Johannes Gladisch og Eleni Stavrinidou, forskere ved Linköpings universitet, har den ledende polymer blitt lagt som en mikrometer-tynn film rundt en elektrisk ledende karbonfiber.

Ved strømpulser på +0,5 volt og +0,8 volt endrer materialet struktur, det absorberer vann og blir til en gel som sveller 14 og 120 ganger det opprinnelige volumet. Ved tilbakevendende pulser på +/- 0,5 volt svulmer materialet rundt 300 prosent, tre ganger sitt eget volum, og går deretter tilbake igjen, igjen og igjen.

I en artikkel publisert i Advanced Science beskriver forskerne også en applikasjon, en smart svamp eller et filter, der de elektronisk kan kontrollere hevelsen, og dermed endre porestørrelsen med 85 prosent.

-Vi kan elektronisk kontrollere porestørrelsen til et filter og aktivt kontrollere hvor store partikler som kan føres gjennom. Egenskapene til filteret kan endres dynamisk og passere gjennom forskjellige typer eller størrelser av partikler. Det er en funksjon som kan brukes i sikting, filtrering, rensing eller i prosesskjemi. Bruksområder innen medisin og biokjemi kan også være mulig, sier Magnus Berggren, professor i organisk elektronikk og direktør for laboratoriet for organisk elektronikk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079